Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Župnijsko peš - romanje na Kurešček h Kraljici miru

Kurešček
27.04.2016

Kraljica miru na Kureščku

"To bo milostni kraj, kraj ozdravljanja dušnih bolezni in ran. Kdor se bo na tem kraju z vero zatekel v moje in Sinovo Srce, bo ozdravljen in deležen miru, ki ga lahko dajo samo nebesa." (3) 10.2.1990

Kraljica miru na Kureščku vabi Cerkničane na romanje v prelepi planinski raj. Letos je že tretje leto, kar nas je naš župnik g. Jožef Krnc nagovoril, da gremo h Kraljici miru kar peš.

Težko pričakovani dan, pa nam je skoraj preprečila huda vremenska napoved....dež, veter, zmrzal, sneg.....vse najhujše. Naš vodič Miha, pa je kot vedno, večni optimist. Kadar sem ga vprašala, a gremo na Kurešček??? je mirno odgovoril," itak da gremo...Kaj pa vreme?.....vreme bo"...in smo krenili. Trinajst najbolj zagnanih romarjev ni ustavilo nič.

Točno ob poldan, smo brez kapljice dežja, na vrhu, pri cerkvici, na Kureščku molili angelsko češčenje.

Prijazne usmiljene sestre v domu na Kureščku, so nas povabile na topel čaj.

Zunaj se je razbohotila nevihta. Postavilo se je vprašanje, kako nazaj?

Ker pa se na Kureščku vedno dogajajo čudeži, se je med sveto mašo, ki jo je daroval g. kaplan Janez Žerovnik, že spet pokazalo sonce. Vlilo nam je novih moči, da smo se bolj z optimizmom spuščali nazaj. Zelo smo bili veseli naših romarjev, ki so se pripeljali, saj so poleg tega, da so pri maši vodili petje in igrali na orgle, s seboj prinesli priboljške, čaj, rogljiče, kavo...Vzdušje je bilo enkratno. Vsako veselje pa se tudi neha...romarji smo že mislili, da so se vremenoslovci zmotili, ampak se niso. K sreči se je naša pot bližala h koncu. Zapihalo je iz severa in na hitro pobelilo osreško pokrajino..Ob zaključnemu srečanju pri Brzetovi Mojci in Francitu in okusni domači pojedini, smo se kmalu zavedli, da nas sneg v Osredku, ne bo kar tako pustil domov. Resnično, brez prijaznih domačinov, našega mežnarja Miha, korajžnih romarjev, blagoslova naših duhovnikov in snežnih verig, bi bili še vedno v Osredku.

Po dolgih mrzlih mukah, smo se končno prebili do Cerknice. Vsi smo hvaležni Mariji, kraljici miru, da nas je spremljala in srečno pripeljala na cilj.

K.Ž.

Foto : Maja in Klara Žnidaršič