Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Sv. Lovrenca, mučenca, v Dolenji vasi

http://notranjskoprimorske.si/2016/08/v-dolenji-vasi-so-pocastili-400-letnico-cerkve-svetega-lovrenca/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

400-LETNICA CERKVE SVETEGA LOVRENCA V DOLENJI VASI, 7. avgust 2016

 

Dolenja vas, ki se v listini prvič omenja leta 1438 (Niderdorff), je ena največjih vasi na Notranjskem.

Leta 1788 je po podatkih župnika Gašperja Fabra štela 88 hiš, 100 družin in 451 ljudi, po popisu prebivalstva, gospodinjstev in stanovanj iz leta  2002 pa 448 prebivalcev, 121 družin, 158 gospodinjstev in 173 stanovanj. Število vaščanov se v več kot dvesto letih čudežno ni spremenilo, čeprav je zgodovina pisala tudi neprijazne dni, leta 1836 je hudo razsajala kolera (Brechruhr), ko je za to boleznijo umrlo kar 51 vaščanov, vas je preživela dve svetovni vojni.

Na JZ robu vasi stoji podružnična cerkev svetega Lovrenca, ki je bila prvič omenjena ob vizitaciji leta 1581.

Andrej Likar, nekdanji cerkniški kaplan, je 1863. leta v opisu Cerknice in njene okolice zapisal:

»Tretja poddružnica sv. Lovrenca je v Dolenji vasi. Ta vas je pičel četrtljej ure od Cerknice proti jugozapadu, dolga je četrtljej ure in šteje 101 hiš, ki stoje na desnem in levem bregu ob cerkniškem potoku. Ustno sporočilo pravi, da je stala nekdaj ta vas bolj tje proti Javorniku na hribčku, ki mu je še zdaj ime Tržišče, pa razdjana po sovražnikih se je preselila bliže Cerknice, kjer zdaj stoji. Ima 3 žage, dva malna in 1 opečnico. Izvrstna v cerkvi je podoba sv. Lovrenca, malana na platno od res umetne roke in vredna, da se pogleda.«

Cerkev letos praznuje 400-letnico, na portalu ima vgravirano letnico 1616, ko je bila temeljito prenovljena. Od poznega 17. stoletja in sredine 18. stoletja je zapisana baročnemu slogu, še zlasti so lepi glavni zlati oltar sv. Lovrenca, južni stranski oltar sv. Marjete z njeno oljno sliko, severni stranski oltar sv. Antona Padovanskega ter kasetiran, nekdaj poslikan, lesen kor na kamnitih stebrih in pilastrih.

Ta božji hram je edinstven tudi v slovenskem prostoru. Primorec Stanko Žerjal je po posvečenju želel imeti novo mašo v domačem kraju, vendar ni dobil potnega lista, viza, ki jo je dobil, pa je veljala le za en dan, zatem pa so jo preklicali in je bil v domačem kraju na novi maši 21. julija 1935 nezakonito. Njegova teta, ki je z možem živela v Dolenji vasi, je svojemu nečaku pripravila slovesnost, ponovitev nove maše v cerkvi svetega Lovrenca. Bivši dekan Janez Kebe, častni kanonik Ljubljanske nadškofije, je z raziskovanjem naših krajev ugotovil, da je to edina cerkev, ki je dohodek dobivala tudi od tepežkanja (iz zapisa 1866 je razvidno, da je po vasi tepežkal vaški mežnar), v zavetju svetega Lovrenca pa so svoje domovanje izbrali tudi posebni netopirji. 21. julija 2012 je skupina v okviru raziskovalnega tabora študentov biologije »Pivka 2012« prvič v Sloveniji odkrila flavističnega malega podkovnjaka Rhinolophus hipposideros (Bechstein, 1800).

Poseben dan je bila tudi sončna nedelja 7. avgusta 2016!  Zvonovi svetega Lovrenca so praznično vabili k žegnanjski vigiliji, ki jo je daroval župnik Jožef Krnc. V pridigi je osvetlil svetnika Lovrenca, diakona in mučenika, se zahvalil mešanemu pevskemu zboru, ki je ob odsotnosti zborovodkinje Simone, pod vodstvom Tadeja, s pesmijo obogatil sveto mašo. Pohvalil je veliko delo vaščanov, ki so od leta 2012  z veliko vnemo obnavljali cerkev. Dobila je novo streho in klopi, obnovili so zvonik, letos pa je župnik blagoslovil nova okna z lepimi vitraji ter obnovljene simse (ostreške). Nemogoče bi bilo našteti vse tiste, ki so pripomogli k bogatim pridobitvam cerkve, ki je ob 400-letnici dobila novo preobleko, pri naštevanju se nehote kako ime izmuzne, zato je gospod Krnc izpostavil le novega ključarja, to je Marko Opeka, ki zavzeto drži niti dobrega gospodarja, sovaščani pa kot diakoni z veseljem služijo vasi in cerkvi in po svojih močeh pomagajo za skupno dobro. Sveti maši so prisostvovali mnogi predstavniki, ki so se odzvali vabilu na 3. vseslovensko srečanje Dolenjih vasi, prav tako pa je bil po maši že tretji blagoslov koles in kolesarjev.

Pred cerkvijo so čakale stojnice z dobrotami pridnih gospodinj, nova tabla s podatki o cerkvi (Občinski svet Občine Cerknica 20. 4. 2011 je sprejel odlok, s katerim jo je razglasil za kulturni spomenik lokalnega pomena) ter na posebej pripravljenih parkirnih mestih, hlodih, kolesa. Blagoslov je segel do vseh.Vc spomin na ta dan je vsak dobil spominsko podobico s cerkvijo.

Sveti Lovrenc, zavetnik revežev, gasilcev, steklopihalcev, kuharjev, likalk ( varoval naj bi pred opeklinami, bolečinami v hrbtu, vročico, verniki nanj naslavljajo prošnje za verne duše v vicah in ga prosijo za dobro letino), postaja tudi zavetnik kolesarjev.

Ob prazniku se nanj obračamo s prošnjo:

»Sveti Lovrenc, prosi za nas še naslednjih štiristo let!«                                                                                      Anita Leskovec

Foto: Foto Žnidaršič