Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Sv. Janeza Krstnika v Cerknici - pokopališče

 
 
 

 

 
 
 

Cerkev sv. Janeza ima oltarno sliko, ki prikazuje Janezov krst. Janez Krstnik goduje na kresni dan 24. junija.

Okrog cerkve je pokopališče, obdano s pokopališkim zidom.

4. julija 1965 je rušilni vihar odtrgal streho na cerkvenem zvoniku. Novo pločevinasto streho je napravil kleparski mojster iz Cerknice Alojz Negro z Male gase.

 

 

Na pobudo g. župnika Jožefa Krnca pri sv Janezu:
28.12. 2013 - elektrifikacija zvonov
24. 7. 2014 - obnovljena cerkvena streha.
25. 8. 2014  - blagoslov nove strehe.
26. 6. 2016 - nov lestenec in mojstrsko izdelani stranski oltarji (levi z obnovljenim kipom Žalostne Matere božje, desni z novim kipom sv. Jožefa, priprošnjika v zadnji uri).
V letu 2016 - obnova zvonika

 

Žegnanje, 26. junij 2016:

Cerkvica, ki je v 18. stoletju prestala hudo preizkušnjo, ko sta ji z dvornimi odloki po ukazu cesarja Jožefa II. pretila celo zaprtje in odvzem premoženja,

je to nedeljo, 26. junija 2016 za žegnanje, sijala v razkošni obleki, odeta v bogato, pisano cvetje, ki so ga, kot ob posebnih priložnostih že večkrat doslej, popestrile narodne noše,

že ob vstopu v božje svetišče pa se je vsakemu pogled ustavil na lestencu in mojstrsko izdelanih stranskih oltarjih (levi z obnovljenim kipom Žalostne Matere božje, desni z novim kipom sv. Jožefa, priprošnjika v zadnji uri).

Gospod župnik Jožef Krnc se je zahvalil mizarstvu Dovjak, ki je iz ostankov angelske mize v župnijski cerkvi izdelalo lične podstavke, podjetju Elca ter vsem dobrotnikom, ki so pripomogli k uresničitvi začrtanih načrtov, in blagoslovil nove, bogate pridobitve.

Praznično liturgijo je vodil duhovni pomočnik Anton Horvat, ki je v slikoviti pridigi orisal svetnika Janeza Krstnika, »glasnika rojstva in smrti božjega Sina«,

se dotaknil praznika naše domovine, obudil spomin na prvo mašo pred triinpetdesetimi leti, ki jo je daroval ravno v tej cerkvi, in opisal svoje šoferske podvige, kar bi lahko ponovil ob morebitni »šoferski maši« 13. julija, ob dnevu šoferjev in avtomehanikov Slovenije.

Pohvalil je skrbno, a skromno gospo Jožico Mramor, ki vedno poskrbi, da je cerkvica čista in domačna,

ter petje in spremljavo cerkvenega mešanega zbora, ki je za zaključek, v čast 25. obletnice slovenske državnosti, zapel slovensko himno, Prešernovo Zdravljico.

Po maši se nikomur ni mudilo domov, čeprav je deževni naliv že prenehal, kar naenkrat je prostor napolnil vonj po kavi, ko so gospodinje pod nevidno taktirko gospe Joži postregle s prazničnimi dobrotami.

Janez Krstnik je bil večji kot vsi očaki stare in nove zaveze, njegova cerkev med polji, ki ima na portalu v zvonici vklesano letnico 1642, je med cerkniškimi najmanjšimi, a velikost ne šteje le v metrih, o čemer sta pričala tudi tega dne, na nedeljo, 26. junija 2016.

 ak

http://cerknica.donbosko.si/zegnjanje-pri-svetem-janezu-blagoslov-novih-oltarjev

http://cerknica.donbosko.si/cerkve-sv-peter-sv-janez-sv-jurij-zazarele-v-novih-oblekah

 

24. junija v Katoliški cerkvi obhajamo praznik rojstva Janeza Krstnika.

V bogoslužnem letu se slovesno spominjamo rojstva dveh oseb, ki sta najpomembnejši v zgodovini odrešenja: učlovečenega Božjega Sina Jezusa (na božič) in njegove deviške matere Marije. Godovi svetnikov so navadno postavljeni na dan njihove smrti rojstva za nebesa. Edini svetnik, čigar rojstvo Cerkev proslavlja s posebnim praznikom, je Janez Krstnik, Jezusov predhodnik. Njegova vloga ob prehodu iz stare v novo zavezo je tako pomembna, da je Bog preroku Malahiju petsto let pred Kristusom navdihnil besede: »Glej, pošljem svojega angela /glasnika/, da pripravi pot pred menoj.« Da je ta 'angel' prav Janez Krstnik, je potrdil Jezus sam, ko je pridigarja ob Jordanu imenoval največjega preroka in 'več kot preroka'.

Evangelist Luka poroča, kako je Bog po angelu naznanil očetu Zahariju Janezovo rojstvo, podobno kot malo kasneje Mariji iz Nazareta učlovečenje Jezusa, božjega Sina. V obeh primerih je božji poslanec določil tudi ime otroka, s katerim je naznačeno njegovo poslanstvo. Ime Janez se po hebrejsko glasi Johanan in pomeni 'Bog je milostljiv'. Janezu pravimo Krstnik zato, ker je oznanjal krst spokornosti in je tiste, ki so se s pokoro hoteli pripraviti na Odrešenikov prihod, krščeval v reki Jordan; predvsem pa je dobil vzdevek Krstnik zato, ker je krstil tudi Jezusa ter ga pri tem razglasil za obljubljenega Mesija.

Kdor sodeluje pri cerkvenem bogoslužju ali kdor sam bere Sveto pismo, ima živo pred očmi prizor oznanjenja rojstva Janeza Krstnika duhovniku Zahariju v jeruzalemskem templju. Njegova žena Elizabeta, sorodnica Jezusove matere Marije (uveljavil se je naziv 'teta'), je vztrajno prosila Boga, da bi jima naklonil potomstvo, po katerem bi bila deležna sreče mesijanskih časov. Zaharija in Elizabeta sta živela v kraju Ain Karem kakih sedem kilometrov jugozahodno od Jeruzalema. Ko je prišel angel k Mariji, ji je v potrditev, da Bogu ni nič nemogoče, dejal: »Poglej, tudi tvoja sorodnica Elizabeta je spočela sina v svoji starosti; in to je šesti mesec njej, ki so jo imeli za nerodovitno.« Marija je brž pohitela k svoji sorodnici. Ob njunem srečanju je iz Marijinega srca privrel najlepši hvalospev Bogu: njena hvalnica Moja duša poveličuje Gospoda. Ko je Elizabeta rodila sina, so mu hoteli sorodniki dati ime po očetu, toda Zaharija je vzel deščico in nanjo zapisal: »Janez je njegovo ime.« Tedaj je spet mogel govoriti: začasna onemelost je bila kazen, ker ni veroval angelovemu oznanilu. Sorodnike in sosede je ob vsem tem obšel strah in spraševali so se, kaj bo s tem otrokom, ko se že ob njegovem rojstvu dogajajo tako nenavadne stvari. Janez je bil rojen za to, da pripravi pot Odrešeniku. To nalogo je izpolnil, ko je Jezusa predstavil ob krstu v Jordanu.

»Kaj bo iz tega otroka?« se lahko vprašamo ob rojstvu vsakega otroka. Vsak človek je po božjih načrtih enkraten in neponovljiv, vsakemu je določena posebna naloga, ki jo mora izpolniti prav on in nihče drug. Na to pa ga morajo pripraviti predvsem njegovi starši pa tudi drugi vzgojitelji.

Ime Janez je na Slovenskem tako razširjeno, da je postalo skoraj sinonim za Slovenca ('kranjski Janez'). Janez je ime mnogih svetnikov (skupaj 224, v Letu svetnikov jih je 49), najbolj znana pri nas sta Janez Krstnik in Janez Evangelist (27. decembra). Danes imajo god številni Slovenci, ki jim je ime Janez, Ivan, Janko, Jani, Johan, Anže ter Slovenke z imenom Ivana, Ivanka, Iva, Jana ...

 

Besedilo s spletne strani revije Ognjišče.

 

Stran pregledana in dopolnjena 5.11.2018