Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Skavtske skupine

SKAVTI – STEG PRESIHAJOČEGA JEZERA _ Cerknica 1

V poletnih mesecih pogosto srečujemo mlade fante in dekleta v oranžnih srajcah, modrih hlačah, planinskih čevljih, z rutico okrog vratu in z velikim nahrbtnikom. Utrujeni so od hoje, pa vendar dobre volje. To smo skavti.

Razdeljeni smo v štiri starostne skupine:

OD BOBROV DO POPOTNIKOV:

  • Bobri in bobrovke (BB) – od 6 do 7 let. Srečujejo se enkrat mesečno.       

  • Volčiči in volkuljice (VV) – od 8 do 10 let. Srečujejo se na 14 dni.

  • Izvidniki in vodnice (IV) – od 11 do 15 let. Vodi se srečujejo vsak vikend. Srečanja vseh članov čete pa se izvede enkrat mesečno.

  • Popotniki in popotnice (PP) – od 16 do 21 let. Srečujejo se na 14 dni oz. po dogovoru skupine.

STEG PRESIHAJOČEGA JEZERA

Cerkniški skavti se imenujemo steg Presihajočega jezera. Ime smo seveda dobili zaradi bližine tega naravnega fenomena. Nosimo oranžen kroj, okoli vratu pa imamo rutico modre barve z belo in zeleno obrobo. Vsaka izmed teh barv nosi tudi svoj pomen: osnovna temno modra barva predstavlja Cerkniško jezero, zelena barva predstavlja naravo in gozd, ki nas obdajata ter Slivnico in planoto Javorniki, bela barva pa predstavlja goro Snežnik ter čistost.

Steg Cerknica 1 deluje v okviru Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS). Naš življenjski stil je življenje v naravi, naša svečana obljuba je, da si z Božjo pomočjo prizadevamo vestno služiti Bogu in domovini, pomagati svojemu bližnjemu ter izpolnjevati skavtske zakone.

Skavti velik poudarek dajemo vzgoji in izobraževanju otrok. S pomočjo skavtske metode učimo mlade za življenje v naravi in življenje v družbi. Spodbujajo medgeneracijsko sodelovanje, ter s tem utrjujemo čut za čisto okolje, učimo jih veščin za samostojno življenje in služenje z dobrimi deli.

Skrbimo za prijateljsko vzdušje med mladimi z igro, petjem, zabavo, molitvijo in katehezami skrbimo za prijateljsko vzdušje in duhovno ravnovesje ter utrjujejo zavest pripadnosti državi in Katoliški cerkvi.

Skavtstvo je svetovno gibanje, ki ga je na začetku 20. stoletja ustanovil Robert Baden-Powell in šteje že preko 40 milijonov mladih. Temeljna ideja ustanovitelja je, da so mladi sposobni opraviti vsako nalogo, če se jim le zaupa in da svobodo.

NAŠE STREHE SO ZVEZDE, NAŠ JOGI JE TRAVA IN NAŠA HIŠA JE NARAVA

Ko otroci v juniju nehajo guliti šolske klopi, je bližnji gozd kot nalašč za aktivnosti v naravi. Sledi poletni tabor, ki je vrhunec vsakega skavtskega leta in vsak skavt ga komaj čaka. Na tabor se vsako leto odpravimo drugam, saj tako spoznavamo nam še neodkrite kotičke sveta. Skavti se na taborih učijo vsakodnevnih opravil – kuhanja, pomivanja posode, čiščenja, pospravljanja, pripravljanja drv... Delo in medsebojna pomoč se prepletata z igro in novimi pustolovščinami v naravi, ki tkejo prijateljske vezi med otroki in ljubezen do narave in njenega Stvarnika. Poleg tega pa na taboru ne manjka pravih skavtskih dogodivščin kot so pot preživetja, orientacija, lov na skrito lisico, nočna straža in kraja zastave, nočne igre, športne igre, kurjenje. Urimo pa se tudi v skavtskih veščinah kot so bivakiranje, stezosledstvo, orientacija, prva pomoč, vozli, dendrologija, ognji, pioneristika,…

Vsako leto se vse veje odpravijo na zimsko preživljanje prostega časa v naravi. Skavti na zimovanju utrdimo svoje veščine, ki smo jih nabrali med prvo polovico skavtskega leta.

SKAVTI SMO AKTIVNI

Poleg tedenskih srečanj in poletnih taborov ter zimovanj poteka v našem stegu še mnogo drugih aktivnosti. Redno se udeležujemo  tabornih šol državnih srečanj voditeljev in se ponoči po logaških gozdovih potikamo v okviru orientacijskega tekmovanja Jakec. Že leta smo dejavni v župnijski skupnosti in tako vsako leto pred božičem poskrbimo, da Luč miru iz Betlehema pride v Cerknico, naše domove in javne ustanove, da so v cerkvi postavljene jaslice velikonočna butara  in da na velikonočno soboto zagori velikonočni ogenj. Poskrbimo pa tudi za bolj družabna srečanja, na katera so vabljeni tudi tisti, ki niso skavti. Tako vsako leto za 1. novembra pečemo kostanj, pri polnočnici kuhamo čaj, na obisk gremo v DEOS.

Si kdaj podrl drevo, ob hudem stokanju nesel jambor ali postavil bivak iz naravnih materialov? Ne? Kaj torej čakaš? Skavti te pričakujemo!

Naša dogodivščine lahko spremljate na naši fb strani: Skavti Cerknica 1

KLIKNI : https://www.facebook.com/Skavti-Cerknica-1-719798891487151/