Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

ZELŠE - obnova v cerkvi sv. Volbenka

Zelše
11.11.2017

Začeli smo z obnovo notranjosti cerkve v Zelšah. Hvala podjetju Elca – Cvetko za žaganje ometa. Prav tako hvala vsem moškim, ki so se na pobudo Staneta Kraševca v tako lepem številu zbrali in oklesali spodnji del vlažnega ometa. Ne bo dolgo, ko se bomo morali prav tako temeljite sanacije zidov lotiti tudi v župnijski cerkvi.

Znamenita cerkev sv. Volbenka v Zelšah si našo posebno skrb ne zasluži zgolj zaradi številnih koncertov in tudi porok, češ da je tu "neka pozitivna energija", temveč tudi zaradi svoje izjemne zgodovine.

Vas Zelše (Selse) "v okolici Cerknice" se v listinah prvič omenja leta 1285, ko sta brata Oton in Herbord iz Pudoba dobila od grofa Valterja Strmškega v fevd kmetijo v tej vasi.

Cerkev sv. Volbenka je okoli leta 1680 postavil cerkniški župnik in opat Gregor Červič imenovan tudi Škof. Valvasor pravi, da so jo zgradili pred približno devetimi leti in da se v njej godi veliko čudežev. Vendar je bila cerkvena oblast do čudežev kritična. Valvasor imenuje Zelše Rožni hribček (Rosenberglein). Največja umetnina v cerkvi je Bergantova slika sv. Volbenka. V prezbiteriju nad glavnim oltarjem že nekaj desetletij kraljuje mogočni Jarmov križ.

  http://cerknica.donbosko.si/32-navadna-martinova

http://cerknica.donbosko.si/z-deli-zaceli-tudi-na-zelski-cerkvi-sv-volbenka

http://cerknica.donbosko.si/obnavljamo-cerkev-v-zelsah

http://cerknica.donbosko.si/sv-volbenka-skofa-v-zelsah