Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Zahvalna Zlata maša g. Metoda Lampeta

12.07.2020
V nedeljo, 12.7.2020, je v Cerkvi Marijinega rojstva v Cerknici daroval zahvalno zlato mašo gospod Metod Lampe.
 
 
Z njegovim novomašnim in zlatomašnim geslom smo ga pozdravili.
 
Po Kristusu in s Kristusom Bogu slava in zahvala, a bratom in sestram ljubezen 
 
 
Metod, lepo pozdravljen med nami, v cerkvi, kjer ste pred 78 leti prejeli prvi zakrament, sv. krst. Kakor ste sami dejali, ste Bogu hvaležni za odraščanje v verni, skrbni družini. V tej cerkvi ste nato prvič prejeli hostijo, prejeli zakrament sv. Birme in natanko pred 50 leti prvič darovali sv. mašo.
Vaša pot je bila vijugasta, ne vedno gladka, največkrat posuta s kamenjem. Nekateri so bili gladki, nekateri pa močno ošiljeni - špičasti.
Sevnica-5 let, Škofije-3 leta, Grahovo-30 let. Župnija blizu domače hiše, znani obrazi, maloštevilni verniki, veliko nasprotovanj, nejevere v uspeh karkoli ste se lotili. Ljudje po Sloveniji so vas poimenovali „romar Metod“. Vztrajno ste se vozili po naši lepi domovini in zbirali sredstva za gradnjo nove cerkve, ker je bila prejšnja požgana. Malokdo je verjel, da vam bo uspelo. Pa vam je. Letos mineva 20 let od dne, ko je sedanji kardinal g. Rode posvetil novo cerkev. Velik praznik za Grahovo in celo cerkniško dekanijo. Uspelo vam je zgraditi stavbo, veliko tudi s svojimi rokami. Hkrati pa vam je uspelo privabiti nazaj marsikaterega farana.
Ko ste zbirali darove, ste vneto vabili, da se oglasijo in pogledajo kam so odšli njihovi darovi. Res je Grahovo obiskalo mnogo ljudi. Sami se spominjate, da jih je nekoč prišlo 10 avtobusov. 
Vpisani ste tudi kakor eden največjih darovalcev krvi. S tem se niste nikoli hvalil, ampak ste ostal ponižen. 
To je ena izmed mnogih vaših vrlin. Z njo ste leta 2009 sprejeli premestitev čez mejo v Italijo. 10 let ste župnikovali med našimi rojaki v Mačkovljah, dobili prijatelje, požrtvovalne ljudi. Vsa leta ste pomagali tudi v Dolini pri Trstu. Kilometrov nešteto. Dobri Bog vas je malo opozoril, da je zdravje le eno in je potrebno malo upočasniti. To so videli tudi vaši sobratje. S 1.avgustom lanskega leta ste našli dom v salezijanski skupnosti na Opčinah in postali duhovni pomočnik tamkajšnjemu župniku.
Še vedno se radi vračate na svoj rodni dom v Cerknico. 
Naj vam v imenu vseh cerkniških župljanov zaželim dobrodošlico. Čeprav nam razmere onemogočajo stisk roke, vam podam v pozdrav komolec. Prerinili se bomo skupaj z Božjo pomočjo skozi vse, tudi težke čase.
 
Ob oltarju so se mu pridružili tudi nekateri njegovi sobratje salezijanci. 
Po končani daritvi smo mu cerkniški farani izročili darilo. Pred cerkvijo se je v soncu bleščal avtomobil. Zaželeli smo mu srečno in varno vožnjo in, da bi se velikokrat pripeljal nazaj k nam. Farani župnije Grahovo so se mu zahvalili z darovi in lepo zapisanimi besedami.
 
Vidno ganjen se je zahvalil vsem in vsakemu posebej.
 
Gospod Metod, naj vas na vaši poti spremlja mati Marija in dobri Bog naj vam nakloni še veliko zdravja in veselja!
 
Zapisala Tatjana in Jože Lekšan