Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

LUČ MIRU IZ BETLEHEMA prispela v Cerknico

17.12.2017

PUSTIVA SE VNETI

V soboto, 16. 12., sta dve predstavnici cerkniških skavtov, skupaj z ostalimi slovenskimi skavti, odšli na Dunaj, kjer sta prevzeli plamen betlehemske luči. Tu se, da bi ta plamen ponesli v svojo državo, vsako leto zberejo številni predstavniki različnih držav. Akcija Luč miru iz Betlehema, ki letos v Sloveniji poteka že 27 leto, ima korenine v Avstriji. Na tamkajšnji televiziji ORF so ljudem v zameno za zbrani denar za otroke s posebnimi potrebami delili plamen, ki je bil prižgan v kraju Jezusovega rojstva v Betlehemu. Danes je razširjen že skoraj po celi Evropi in zahodnem delu Azije, širi pa se tudi v Ameriko.

Denar, ki ga prejmemo ob prodaji svečk ter zbiranju prostovoljnih prispevkov, gre še vedno v dobrodelne namene. Letos smo zbrana sredstva, ob zavedanju, da je osnovna celica naše družbe družina in otrok, razdelili trem različnim organizacijam, in sicer Zavodu Živim – za njihov projekt Preživim, projektu Drugi dom in Misijonskemu središču v Sloveniji – za projekt Albanija.

Slovenski del akcije, v sodelovanju z Zvezo tabornikov Slovenije, Bratovščino odraslih skavtinj in skavtov ter Slovensko zamejsko skavtsko organizacijo, organizira Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. Letošnji namen akcije Luč miru iz Betlehema je širjenje miru pod geslom: Pustiva se VNETI. S tem geslom smo želeli sporočiti, da nikdar nisi sam, da je s teboj vedno nekdo, ki mu lahko zaupaš. Geslo je zapisano v dvojini, saj ni ukaz in ne prisila, ampak vabilo. Je kot odprta vrata – jaz sprejmem plamen in želim goreti, a bom neskončno srečnejši, če lahko to narediva skupaj – zato te vabim, da se pustiva vneti.

 

Po sprejemu plamena betlehemske luči na Dunaju, je bil le-ta že naslednji dan v naši župniji. Pri sveti maši smo pripravili slavnostni sprejem, na koncu pa smo vse prisotne pogostili še s toplim čajem in kakavom.

TINA OPEKA

 
 
Začelo se je v votlini, daleč stran od mene in tebe, ko se je zgodil čudež. Prišel je za vse, da bi vžgal naša srca. Bil je kot prižgana sveča, ki sveti le tako, da se daruje. Mnogi so se bali, da bi se jih plamen dotaknil, tiste pa, ki so ga sprejeli, je povabil, da svetijo skupaj in vnemajo druge.
Prepotoval je dolgo pot, da je danes lahko pred menoj in pred teboj. Kaj bova naredila z njim? Lahko se obrneva stran in sva še naprej pusti sveči, ki se bojita, da bi se ju plamen dotaknil. Ali pustiva, da iz mene in tebe naredi naju, da ga širiva naprej.
Kaj bova vzela danes? Je spet dovolj samo sveča ali bova tokrat sprejela plamen?

 

Pri deseti maši pa smo imeli še en sprejem.

Novo službo, s tem tudi obleko in nove dolžnosti  sta sprejela dva fanta - nova ministranta.

Čestitke in želja, da bi goreče opravljala nove naloge.

 

Z nami  so bile tudi mlade zdravnice, ki so nam predstavile svojo humanitarno akcijo.

 

Foto: Blaž Žnidaršič