Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Skavti romali na Brezje

Cerknica-Brezje
20.04.2018

 

SKAVTSKO ROMANJE NA BREZJE                                                                    

 

Skavti iz cele Slovenije smo se v soboto, 21. aprila 2018, odpravili na romanje v tri romarska središča. Cerkniški skavti smo se pridružili romanju k Mariji Pomagaj na Brezje.

 

Glavni namen romanja je bil, da se v molitvi povežemo vsi skavti ter se zahvalimo in prosimo za Božji blagoslov in varstvo pri skavtskem delu in na vseh poteh skavtov. Hkrati pa smo praznovali tudi 28. obletnico našega Združenja. 

 

Na romanje smo se pripravljali že vse leto. Vsak steg so obiskali leseni kipci apostolov, ki so nas s svojim pričevanjem povezali in vabili, da sledimo sledi. Sledem smo sledili vse do Brezij, kjer nas je pričakalo še okoli 900 skavtov iz ostalih krajev ljubljanske regije. Cel dan smo tako skupaj hodili, peli, barvali lesene kroglice, ki so postale del rožnega venca in se nastavljali sončnim žarkom, ki so dan naredili še popolnejši.

 

Romanje smo zaključili s sveto mašo, ki jo je daroval  škof mag. Andrej Glavan ob somaševanju skavtskih duhovnih asistentov. Pri sveti maši so se nam pridružili tudi  nekdanji skavti, njihove družine in prijatelji. Še pred začetkom sv. maše pa smo se skavti iz vseh treh romarskih središč povezali v skupni molitvi rožnega venca, s prošnjo za uspeh sinode mladih in v zahvalo za Božji blagoslov na vseh skavtskih poteh.

 

Na romanju nas je s svojim nagovorom pozdravil tudi načelnik skavtov, Žiga Kovačič, ki se je zahvalil vsem skavtom in voditeljem, da širimo navdušenje in z veseljem živimo skavtstvo. Ob tem pa nas je še povabil, naj se naše romanje nadaljuje in naj naše sledi sledijo Božji sledi vedno in povsod.

 

V spomin na romanje pa nam bo ostal stegov rožni venec, ki nas bo še naprej povezoval v skupni molitvi, jagode rožnega venca, pobarvane v barvah skavtskih rutic, pa nas spominjajo, da nismo sami.

Da so bili nad romanjem navdušeni tudi najmlajši skavti, priča izjava malega bobra: »uauuu a tolk nas je – oranžnih?« in pa njihova dobra dejanja, ko so svoje sendviče nesebično bili pripravljeni deliti tudi s samim škofom. ☺

 

Na poti sem kot romarjev nešteto in grem čez gore, da bi našel Sveto. Me Tvoja roka dvigne, ko sem v bedi, takrat mi tiho rečeš: "Skavt, ne boj se, sledi moji slédi."

 

Tjaša Dernikovič