Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Šesta uskovniška akcija

Uskovnica
23.07.2020

6. uskovniška delovna akcija: od 23.7. do 25.7.2020 in 29.7.2020

Od 23.7. do 25.7. in 29.7.2020 je potekala 6. uskovniška delovna akcija. Sodelovalo je 31 prostovoljcev: vodovodar, električarji, mizarji, keramičarji, zidar in drugi, ki so zaključevali posamezna dela v koči, ter 14 Šentrupertčanov, ki so očistili hišo od vrha do tal.
Hvala vsem, ki se kakorkoli pomagali pri obnovi salezijanske koče na Uskovnici, vsem prostovoljcem za delo, vsem, ki ste prispevali finančna in materialna sredstva, kuhinjsko in sanitarno opremo ter molili za uspeh in varstvo pri delu.

V tem šolskem letu se je pri obnovi zvrstilo 105 različnih prostovoljcev, ki so skupaj opravili cca 3400 brezplačnih ur dela.

Prva faza obnove koče je zaključena, čeprav je potrebno še nekaj malega dokončati. Koča ima novo kuhinjo in kopalnico. Poleg obnovljene strehe, sta narejena nov vodovod in kanalizacija s tri-prekatno greznico, narejena je drenaža na levi strani koče, zamenjanih je nekaj oken, narejen je knauf strop v kuhinji, narejena sta zasilna izhoda iz nadstropja in kuhinje, delno so obnovljene sobe in v prostorih montirana nova vrata, napeljana elektrika in vodovod. Vhod v nadstropje (stopnice) je samo eden, med sobami je narejen prehod, podprt z jeklenim okvirjev, ki povezuje nosilne tramove. Tudi nosilni tramovi v kuhinji so ojačeni ali zamenjani. Kočo ogreva nov kamin iz katerega je speljan tudi nov dimnik. Narejeni so statični
izračun ostrešja, požarni red, tlorisni in evakuacijski načrt koče.

Koča bo v avgustu 2020 sprejela prve goste.

V jeseni se bo z obnovo nadaljevalo. Prenovila se bo še jedilnica, v naslednjem letu pa še velika spalnica – kasarna, škarpa za kočo in spodnja hiša.

N. C.