Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Romaje k Sv.Volbenku

31.10.2019

Dan Reformacije, praznik in dela prost dan je še posebej prazničen dan v Zelšah, kjer zavetnik cerkvice na hribu praznuje svoj god.

Nekdaj romarsko pot smo letos ponovno obudili. Po pripovedi starejših so nekdaj do cerkvice na hribčku romarji prihajali od blizu in daleč. Do cerkve so mnogi zadnji del poti "prehodili"po kolenih.

 

Da bi obudili to navado naših prednikov, smo se ob 16. uri zbrali pred župniščem v Cerknici in peš krenili proti Zelšam. Naša pot se je vila po Cerknici proti Dolenji vasi in za vasjo po gozdni poti do Zelš in bisera na hribu, cerkve sv. Volbenka.

Zvon nas je vabil in privabil množico vernikov iz vseh strani. Napolnili smo cerkvico.

Sv. mašo je daroval g. Janez Žerovnik, ki je na začetku opisal zavetnika cerkve.

Sv. Volbenk je bil priljubljen škof in goreč misijonar. Že kot mladenič je slovel po svoji nadarjenosti in skromnosti, asketskem življenju, kasneje je bil odličen predavatelj in pridigar, dober organizator, uvideven in usmiljen. Je zavetnik pastirjev, tesarjev, ladjarjev, rezbarjev, oglarjev, drvarjev, po nedožnem zaprtih, proti protinu, očesnim boeznim, ohromelosti, bolezni nog, griži, krvavitvam, kapi, kožnim vnetjem, proti neplodnosti in rojevanju spačkov, za živino.

 

Po končani daritvi smo se okrepčani s čajem in vrnili vsak na svoj dom. Ni nas motilo niti rahlo pršenje izpod neba.

 

Tatjana Lekšan

Foto: Jože Žnidaršič