Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Prireditev ob Materinskem dnevu v SMC Cerknica in praznik sv. Jožefa

Cerknica
19.03.2016

Devetnajstega marca smo v pretesni župnijski dvorani v Cerknici, kot vsako leto, praznovali materinski dan. S tem smo poudarili, da spoštujemo poslanstvo žene, nosilke življena! Praznujemo, ker cenimo materinstvo. V jutrišnji dan ponosno prinašajmo užitne sadove preteklih generacij! Spoštujmo četrto božjo zapoved, saj smo od staršev in preteklosti prejeli vse!

Materinski dan sicer običajno obhajamo na dan Gospodovega  oznanjenja. Ker pa se letos le-to datumsko ravno pokriva z velikim petkom, ko je strogi post, bi bilo praznovanje praktično nemogoče. Zato smo se mater in žena na poseben način spomnili že na praznik svetega Jožefa. Tako nam je uspelo združiti dvoje. Istočasno smo praznovali dan materinstva in praznik svetega Jožefa. Ker je bil on Jezusov krušni oče, prav ime svetega Jožefa pooseblja skrb za ljudi, ki so bili nekomu zaupani. Kot sveti Jožef, imamo predvsem očetje nalogo, da otroke spravimo do kruha in to ne samo do zemeljskega. Tako smo pri praznovanju na svoj račun prišli tudi očetje. Tudi sicer smo se letos moški nekoliko bolj potrudili in celotne prireditve nismo prepustili samo ženskim rokam.

V veliko veselje mamam in mamicam so nastopali mlajši in najmlajši! Sicer pa so igrali, peli, plesali in recitirali od predšolskih, preko letošnjih prvoobhajancev, pa do zrelejših generacij. Uživali smo v kulturno pestrem in bogatem programu pretežno slovenskih ljudskih in umetnih pesmi. Že s pesmico Prešernovega nagrajenca Zorka Simčiča, Jožek gre med svoje, pa so se prvoobhajanci na humoren način spomnili godovnjakov Jožetov in Jožic. Pevska skupina Biseri nas je ogrevala s pomladnimi melodijami. Ob folklorni skupini cerkniške šole, ki podobno kot materinstvo ali očetovstvo, predstavlja Slovenstvo in domačnost, pa smo si dokončno napasli tudi oči in ušesa. Ob letošnji prireditvi smo se (znova) razveselili različnih domačih ustvarjalnosti: od prijetne dramske igrice, darilc za vse obiskovalke, slavnostne okrasitve dvorane, tradicionalnega sodelovanja (že) stalno delujočih, pa novih glasbenih zasedb vseh generacij, do (običajne) postrežbe v preddverju SMC. Stalnica in simbol prireditve pa ostaja (ženska) notranjska narodna noša.

Nismo pa voščili le ženam, ampak tudi predstavniku vseh Jožetov, domačemu župniku Jožefu Krncu. V prav veselo razpoloženje nas je vse in to bolj kot godovnjaka, s podelitvijo diplome za Kurjača, spravil naš kaplan Janez!

Blaž Knez

Foto: Jože Žnidaršič