Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Pripravljamo se na zlato mašo salezijanca g. Metoda Lampeta

Cerknica
22.06.2020
»Romar Metod«
Ob okroglem jubileju, 50 let mašništva našega rojaka, duhovnika salezijanca g. Metoda Lampeta, se bomo srečali z njim
12. julija 2020 ob 10. uri pri slovesni zahvalni sveti maši v Cerknici. ( z upoštevanjem vseh corona ukrepov, ki bodo veljavni na ta dan)
Ob tej priložnosti mu gre velika zahvala za njegovo požrtvovalno delo tako v grahovski župniji, naši občini in dekaniji. Njegova pot ni bila vedno lahka, ampak g. Metod se ob pogovoru z njim spominja z veselim obrazom.
Njegovo življenje se je začelo 11. oktobra 1942 v Cerknici, kjer je svoje otroštvo preživel z bratom Jožetom in sestro Marjanco v varstvu skrbnih staršev Silve in Naceta in stare mame Katarine.
Bogu hvaležen, da je smel rasti v globoko verni družini in župnijski skupnosti, ki so jo vodili dobri salezijanski duhovniki.
Leta 1949 je prestopil prag osnovne šole v Cerknici. 1957 leta je šel nabirat znanje v Zadar, v škofijsko srednjo versko šolo. Gimnazijo je končal v salezijanski verski šoli na Reki. Po prvem razredu gimnazije je bil s sošolci v salezijanskem noviciatu na Reki in 1958 leta, po končanem le tem je polagal prve zaobljube. Po odsluženju vojaškega roka je februarja 1965 prišel na Rakovnik in jeseni začel študij bogoslovja na teološki fakulteti v Ljubljani.
29. junija 1970 je po polaganju rok nadškofa msgr. Jožefa Pogačnika posvečen v duhovnika v Ljubljanski stolnici.
12. julija istega leta je pel novo mašo v domači župniji, v Cerknici. Po končanem 6. letniku, 1971 leta je šel za kaplana v Sevnico. 1976 poslan na župnijo Škofije, kjer je bil tri leta.
1979 se je vrnil v naše kraje na Notranjsko in tu ostal 30 let. V Grahovem se je marsikaj lepega zgodilo. Zlatomašnik, g. Metod se spominja svojih »romanj« po slovenskih župnijah. Romanja so bila prošnja za pomoč za izgradnjo cerkve, postavitev župnišča v prvotno stanje in obnovitev še kakšne podružnice. Njemu in vsem faranom je bilo v veliko veselje, da je 11. oktobra 1992 škof msgr. Jožef Kvas blagoslovil temeljni kamen za novo cerkev v Grahovem. Cerkev je rasla tako hitro, da je škof takrat pripomnil: » Ponavadi se ob blagoslovitvi temeljnega kamna še nič ne vidi, tukaj pa je pozidana že skoraj cela cerkev.
«Velik praznik je bil spomladi naslednjega leta na tiho nedeljo, ki pa je bila zelo glasna. Takrat so zapeli novi grahovski zvonovi in s svojim glasom napolnili vso dolino. Nadškof msgr. Alojzij Šuštar je posvetil zvonove in jih dal za glasnike veselih in žalostnih trenutkov.
Poseben praznik pa je bil 27. aprila 2000, ko je ljubljanski nadškof, sedanji kardinal msgr. Franc Rode posvetil cerkev in oltar v novi cerkvi.
»Romar Metod« kot so ga poimenovali ljudje iz slovenskih župnij, se je vedno zahvaljeval za darove, namenjene grahovski Cerkvi. Darovalce je tudi vedno povabil v Grahovo. Mnogi so se odzvali in prišli na Notranjsko. Nekega dne je v župnijo prišlo celo deset avtobusov, se spominja g. Metod. Duhovniki so na nek način stalno na romanju, prav tako g. Metod Lampe. Salezijanski predstojniki so mu dali možnost, da stori kaj dobrega še zamejskim Slovencem.
Leta 2009 je poslan v Italijo, v Mačkovlje. Tudi tam je našel zelo požrtvovalne in goreče ljudi, zavzete za vero, Cerkev, župnijsko skupnost in za slovenski narod, ki so svojim duhovnikom v veliko pomoč. Po 10 letih dela v župniji Mačkovlje, od tega nekaj časa tudi v Dolini (pri Trstu) je s 1. avgustom 2019 odšel v salezijansko skupnost na Opčine kot duhovni pomočnik tamkajšnemu župniku.
Zlatomašnik g. Metod se veseli srečanja z nami in lepo vabi, da se mu pridružimo na njegovi zahvalni maši (12. julij).
Naj bi bilo njegovo novomašno in zlatomašno geslo nam vsem v spodbudo in v spomin.
»Po Kristusu in s Kristusom Bogu slava in zahvala, a bratom in sestram ljubezen. «
Zapisala Klara Žnidaršič
Foto: Jože Žnidaršič
V Cerknici, 22. 6. 2020