Obvestilo Policijske uprave Ljubljana za duhovnike in ostale vernike glede drznih tatvin iz stanovanjskih hiš

 
 

Na območju Policijske uprave Ljubljana skoraj vsakodnevno beležijo kazniva dejanja drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih izvršujejo organizirane skupine neznanih storilcev.

Običajno se storilci pripeljejo  do starejših oškodovancev, za katere  predhodno preverijo, ali so sami doma. Predstavijo se za delavce raznih telekomunikacijskih ponudnikov ali drugih podobnih servisnih storitev (Telemach, Telekom, Elektro…). Predstavijo jim, da  izvajajo preglede terena zaradi izvajanja del, preverjajo tv signale, delovanje modemov ipd. Oškodovance pogosto zvabijo za hišo, ki jo za seboj po navadi ne zaklenejo, medtem ko preostali sostorilci vstopijo v hišo in izvršijo tatvino, predvsem denarja in nakita.

Kazniva dejanja se stopnjujejo, tako da je problem vse bolj  pereč. Do kaznivih dejanj prihaja na celotnem območju Ljubljanske Policijske uprave in drugih uprav po Sloveniji, po navadi v ruralnih območjih in zaselkih izven mesta. Oškodovanci so skoraj praviloma starejše osebe.

Občanom svetujemo, naj imajo svoje nenapovedane "obiskovalce" ves čas pod nadzorom in naj jih brez potrebe ne vabijo v stanovanjske prostore. Ob odhodu od doma, četudi "stopijo samo za vogal", naj hišo vedno zaklenejo, ključ pa vzamejo s sabo. Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce raznih del ipd., jim svetujemo, naj vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog. Ob tem bodite pozorni tudi na videz oseb (njihova oblačila, govor, morebitne posebnosti) in na vozilo, s katerim so se te osebe pripeljale (znamko, barvo, tip in registrske številke vozila). Če kljub previdnostnim ukrepom vendarle postanete žrtev kaznivega dejanja, priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo. Prav tako pokličite policijo, če zaznate pojav neznanih oseb in vozil in se jim njihovo vedenje ali zadrževanje na določenem kraju zdi sumljivo (če neznanci na primer opazujejo objekt). Če želite ostati anonimni, pa lahko pokličete tudi na anonimno številko policije 080 1200.

 

Dr. Tadej Jakopič,

tiskovni predstavnik SŠK