Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Miklavž prihaja, opereta v Cerknici

Cerknica
05.12.2015

Miklavž prihaja (na Notranjsko)

V jesenskih mesecih so mladi in nekoliko manj  mladi na pobudo Francija Nahtigala pripravili opereto Miklavž prihaja. Opereto  v treh dejanjih je v 30. letih prejšnjega stoletja ustvaril  Jerko Gržinčič.

Dr. Jerko Gržinčič je bil vsestransko aktiven salezijanski duhovnik. Poleg teologije, fizike in matematike je na konzervatoriju Glasbene matice v Ljubljani študiral tudi kompozicijo in pri prof. Slavku Ostercu z odliko diplomiral. Gržinčič je znan skladatelj mladinskih operet med katerimi je najbolj znana prav Miklavž prihaja.

Opereta je bila odigrana v Kulturnem domu Cerknica v soboto  5.12, naslednji dan pa še v župnijski cerkvi v Starem trgu pri Ložu. Obe predstavi sta poželi navdušenje tako otrok kot odraslih.

V opereti je sodelovalo skoraj 30 pevk in pevcev, predvsem iz cerkniških župnijskih zborov. Imeli pa so tudi nekaj gostov: Jože Oblak iz Ivanjega sela je pel v vlogi Luciferja, Gal in Vid Ključevšek iz Podpeči pa sta bila v vlogi škrateljčkov.

Seveda tak projekt ne bi uspel brez dodatnih moči. Naj omenim le nekatere: Magdalena Skuk je občuteno pripravila koreografijo in petje angelčkov, scena je bila delo Miha Nahtigala ter zakoncev Urše in Blaža Knez.  Posebna pohvala naj velja pianistu Tadeju Zalar, ki je mojstrsko odigral dokaj zahtevno klavirsko spremljavo.  

Izvajalci si za odlično odigrano predstavo zaslužijo vse čestitke in seveda povabilo, da nam opereto zaigrajo ter zapojejo še kdaj.

  O skladatelju
Jerko Gržinčič se je rodil  29. avgusta 1905 v Klani na slovensko hrvaški meji blizu Ilirske Bistrice. Umrl je 4. marca 1985 v Ljubljani.
Jerko Gržinčič je bil vsestransko aktiven salezijanski duhovnik. Teologijo je študiral v Turinu. Tu se je proslavil študenti iz celega sveta z zborom, ki so ga poleg Slovencev sestavljali Poljaki, Španci in Američani. Diplomiral je tudi iz fizike in matematike. Na konzervatoriju Glasbene matice v Ljubljani, pa je študiral kompozicijo in pri prof. Slavku Ostercu z odliko diplomiral.
Povsod kjer je služboval kot duhovnik je vodil pevske zbore, prirejal koncerte in operete.
Gržinčič je znan skladatelj mladinskih operet: Kneževič iz Trebizonde, V kraljestvu pravljic, Sneguljčica, Materin spomin, Rokovnjači. Med njimi je najbolj znana Miklavž prihaja.
Opereta v treh dejanjih Miklavž prihaja je bila prvič predstavljena 6.12. 1932.  Prevedena je v 6 jezikov in izvajana na Hrvaškem, Češkem, Poljskem, v Avstriji, Ameriki in Italiji. Postala je železni repertoar za Miklavževe prireditve širom sveta.

Sodelujoči
Sv. Miklavž  Jože Lekšan
Lucifer Jože Oblak
Gerard (krojač) Jože Žnidaršič
Krišpin (čevljar) Matej Strle
Sv. Peter Marjan Simčič
angelček Kodrček Lucija Iskra
Škratulin Gal Ključevšek
Kosmatin Vid Ključevšek
Mefisto Andrej Šebenik
angelček Serafinček Ana Špeh
angelček Kerubinček Marjeta Nahtigal
angelček Tron Marija Knez
angelček  Knežič Maja Dobravec
angelček  Moč  Katja Zalar
Nadangel Kristina Knez
angelček 1 Ana Knez
angelček 2 Ana Žnidaršič
angelček 3 Vita Kraševec
angelček 4 Tinka Kraševec angelček 5 Neža Korošec
angelček 6 Anja Kebe
parkelj 1 Toni Dimic
parkelj 2 Simon Miklič
parkelj 3 Štefan Iskra
parkelj 4 Mitja Zalar
parkelj 5 Gregor Lekšan
parkelj 6 Matija Nahtigal
parkelj 7 Miha Nahtigal
parkelj 8 Franci Nahtigal
klavirska spremljava Tadej Zalar
koreografija angelčkov Magdalena Skuk
strokovno svetovanje Maja Malc
prišepetovalka 1 Magdalena Skuk
prišepetovalka 2 Urša Knez
prišepetovalka 3 Heda Opeka
scenografija Miha Nahtigal, Urša in Blaž Knez
maska Erna Lovko, Katja Opeka
ideja in organizacija Franci Nahtigal

Franci Nahtigal

Foto: Blaž Žnidaršič