Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Kako so nastajale naše jaslice ? ...

Župnija Cerknica
04.01.2019
 
1. Skavti so postavili jaslice v župnijski cerkvi:
Že lani se je mladim jasličarjem porodila ideja, da bi zgodbo rojstva Odrešenika, ki jo tradicionalno prikazujemo ob božičnih praznikih prav na vsakem domu, predstavila v izvornem okolju - bolj suhem podnebju, z izrazito kamnito in peščeno pokrajino.
Ko je spet prišel adventni čas, je bil čas tudi za uresničitev te ideje. Sprva je bilo treba preveriti in dokupiti material, nato so se v zadnjem tednu pred božičem začela
dela. Prva stvar je bila postavitev odra - podstavka za jaslice in ogrodja za zaveso. Že tu smo naleteli na prve težave, saj je manjkalo nekaj kosov ogrodja, a nas to ni prav nič ustavilo. Hkrati pa je druga ekipa že oblikovala puščavsko mestece. Nato smo morali podrobneje oblikovati in pobarvati površje, čemur je sledil nanos peska. Tik pred peskom pa smo dodali še luči, ki sedaj lepo pričarajo puščavsko vzdušje. Nazadnje je sledilo še postavljanje figuric in jaslice so na sveti večer že pripovedovale zgodbo o Rojstvu.
Ekipa jasličarjev se zahvaljuje župniji Cerknica in stegu Cerknica 1 za materialno podporo in vsem sodelujočim za vložen čas, trud, ideje in dobro voljo.
Iznajdljivi kozorog-Štefan Iskra
 
2. Volčiči in volkuljice:
Božični čas je eni izmed najlepših časov v letu. Nanj se pripravljamo že en mesec prej, ko prižgemo prvo lučko na adventnem venčku. Skupaj z družino se zberemo okoli njega in se veselimo rojstva našega Jezusa. K pripravi pa sodijo tudi jaslice, ki božič naredijo še bolj poseben. Zaradi tega smo se volčiči in volkuljice odločili, da se bomo tudi mi prezkusili v postavljanju jaslic. Le na malo dugačen način.
Na voljo so imeli določen material (špinje, krep papir, vrvice, sponke, vato, vodne balončke...), za izdelavo pa so imeli omejeno količino časa. Na koncu je jaslice ocenila strokovna komisija in vsaka gruča. 
Z domišljijo, ustvarjalnostjo in s skupnimi močmi posamezne gruče so nastali presenetljivo zanimivi izdelki. Zmagovalne jaslice črne gruče si sedaj lahko ogledate v farovžu.
Naši volčiči niso kar tako!
Pa blagoslovljene praznike še naprej!
Navihana zebra-Zgonc Marjeta