Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Gerbičev večer v cerkvi Marijinega rojstva na Taboru

Cerknica
21.06.2017

Prvi letošnji poletni dan je zaznamoval prvi vročinski val, ki je štrene mešal tudi organizatorjem »Večera pri Gerbičevih«, ene izmed prireditev ob stoletnici smrti skladatelja, pedagoga in pevca Frana Gerbiča. Cerkniški JSKD, Glasbena šola Frana Gerbiča in Kulturno društvo Notranjska so s podporo Občine Cerknica in Župnijskega urada Cerknica za obzidjem na Taboru pripravili glasbeno obarvan večer, ki se je zaradi nevihtnega vremena odvil v cerkvi Marijinega rojstva. Prireditve se je udeležilo lepo število poslušalcev, med njimi župan Marko Rupar, cerkniški župnik Jožef Krnc in ravnatelj glasbene šole Milivoj Matkovič.

Mezzosopranistka Rebeka Hren Dragolič, glasbena skupina Biseri z zborovodkinjo Ireno Cundrič Iskra, po šestih letih delovanja je bil to njihov zadnji nastop, ter instrumentalisti, Mojca Brank (viola), Mladen Bucić (kitara), Uroš Pele (klavir), Ivana Barčić Mišić (flavta), so izvedli pesmi slovenskih skladateljev za mladinske zbore, priredbe slovenskih ljudskih skladatelja Petra Šavlija ter samospeve Frana Gerbiča, Benjamina Ipavca in Johannesa Brahmsa.

Voditeljica Maruša Mele Pavlin je večer spletla v prijeten kulturni dogodek, s pripovedjo pa ga je obogatil tudi dr. France Arhar, ki je kot otrok živel v njegovi rojstni hiši. Še zlasti se je spomnil mojstrove hčerke, prof. Lily Gerbičeve, rojene v Zagrebu, ki je v Cerknico pogosto prihajala na počitnice. Svojega kozmopolitskega očeta je zelo spoštovala. Bila je prva, ki si je prizadevala, da bi na hiši odkrili spominsko ploščo, a na začetku njen trud ni obrodil sadu.

Ob letošnji stoletnici so si roke podale številne kulturne institucije, ki Gerbiča postavljajo na pravo mesto, pa tudi rojstni hiši se obetajo boljši časi. Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica je 1. junija 2017 podpisala pogodbo o upravljanju Gerbičeve hiše in upa, da bo obiskovalcem vrata odprla ob 180-letnici rojstva, leta 2020.  

                                   Anita Leskovec

Foto : Jože Žnidaršič

http://notranjskoprimorske.si/2017/06/na-veceru-pri-gerbicevih-obujali-spomine-in-prisluhnili-glasbi/#