Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Blagoslov čebelarjev v Zelšah

Zelše
03.09.2017

ŽEGNANJE IN PRVI BLAGOSLOV ČEBEL IN ČEBELARJEV V ZELŠAH

Na letošnjo prvo septembrsko nedeljo je župnik Jožef Krnc žegnanjsko mašo daroval pri sv. Volbenku v Zelšah, pridružil se mu je dr. Franc Lovrenčak, stalni diakon, ki se je ob koncu 2015, po enajstih letih zvestega služenja pri bogoslužju in oznanjevanju, v Župniji Šiška, pri sv. Frančišku Ašiškem, odločil za upokojitev.

Med pridigo je diakon, sicer upokojeni redni profesor na Oddelku za geografijo, spregovoril nekaj besed o čebelah, s katerimi lahko človek potegne marsikatero vzporednico in za katere velja, da so neobhodno potrebne za preživetje človeka.

(Že Albert Einstein je namreč dejal, da po tem, ko izumre čebela, človek preživi le kakih pet let, kar je morda malo preveč apokaliptično napihnjeno, a tudi znanstveniki tega stoletja opozarjajo, da je človeštvu izumrtje čebel bolj resna grožnja kot globalno segrevanje.)Mešani pevski zbor je mašo obogatil s petjem, z zborovodkinjo Simono Lekšan pa je ob koncu zazvenela še Slakova pesem Čebelar, saj je župnik podelil prvi blagoslov čebelam, čebelarjem in čebelarskim izdelkom.

Slednji so bili tudi kras prezbiteriju z oltarjem, za kar so poskrbeli čebelarji in Zelšani, ki so se v lepem številu udeležili maše z blagoslovom.

Angelska evharistična daritev se je zaključila ob bogato obloženi mizi pred cerkvijo - navzoči farani so si vzeli čas za prijateljski klepet, župnik pa je z možmi koval načrte za naprej.

Zunanjost cerkve, fasado, jim je uspelo urediti (k prilivu finančnih sredstev so pripomogli dobrotniki, zelški gozd, nekaj sredstev je primaknila Občina Cerknica), prihaja čas, ko se bo treba lotiti notranjosti.

A brez strahu. In ne le zaradi naših angelov varuhov. Če se bomo zgledovali po marljivih čebelah, uspeh prav gotovo ne bo izostal.

Anita

Foto: Lekšan Simona