Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Svetopisemski maraton

Cerknica
02.03.2018

Svetopisemski maraton se je odvijal v kapeli Salezijanskega mladinskega centra. Sveto pismo, Novo zavezo smo brali 24 ur.

Zadnja nedelja v januarju se imenuje nedelja Svetega pisma. Letos je dogajanje ob njej potekalo na temo: »Z Bogom v družini«. Prijatelji Božje besede so se tiste dni po Sloveniji srečevali s poznavalci Svetega pisma. Prizorišča so bila v večjih mestih slovenskih škofij.

V cerkniški župniji smo se zbrali ob Svetem pismu že v začetku postnega časa. Imeli smo svetopisemski maraton, kjer smo brali Novo zavezo.

Verjamemo in čutimo, da nas Bog ob Božji besedi zbira v mala občestva in nas na novo oblikuje. Ob spoznavanju delovanja prvih kristjanov spoznamo tudi marsikatero našo stranpot.

Sveti Hieronim pravi, da nepoznavanje Svetega pisma pomeni nepoznavanje Kristusa, njegove moči in modrosti. Pravi tudi, da je Sveto pismo orodje, s katerim Bog vsak dan govori revnim.

Z enakimi mislimi nas vzpodbuja k branju tudi Sveti oče, ki nas vsak dan s svojo razlago Božje besede ozavešča, kakšni naj bi verniki bili. Papež Frančišek je velik poslušalec Besede in njen odličen razlagalec.

Svetopisemski mini maraton se je v Cerknici dogajal v kapeli SMC. V branje nas je uvedel g. kaplan z Božjim blagoslovom. Ljubitelji Božje besede: posamezniki, zakonci, pevci smo se razporedili preko dneva in v nočnih urah. Pozno zvečer so se nam pridružili mladi iz mladinske skupine in mladinskega pevskega zbora. Mladi so tudi sicer bili povezovalni člen vsega dogajanja. Animatorji birmanskih skupin so na srečanje pripeljali svoje birmance; ti so bili njihovi poslušalci.

Salezijanski bogoslovec Gregor, ki ob koncih tedna prihaja v našo župnijo, je kot magnet za mlade. Uspelo mu je nagovoriti večjo skupino ministrantov, ki so ga pri »maratonskem« branju zavzeto poslušali.

Posebno pohvalo zaslužita starša Zalar, saj sta si vzelo uro sobotnega dneva, ko sta k branju s seboj pripeljala svojo družino. Verjamem, da so se doma o prebranem tudi pogovarjali.

Tisti ki smo se udeležili maratona in tudi sicer radi meditiramo ob Božji besedi, smo presenečeni ugotavljali, kako smo bili nagovorjeni prav v tem, kjer smo v svojih odnosih in dejanjih šibki. Vsrkali smo veliko Božjo ljubezen, s katero se Oče dobrohotno dotika vsakogar izmed nas in nam izkazuje svoje usmiljenje in odpuščanje.

Obogateni z novimi spoznanji smo maraton zaključili s sveto mašo.

Stanka Knez