Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Sv. Frančiška Ksaverija v Podslivnici

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pod zvon te cerkve spadajo vasi Podslivnica, Mahneti in Otonica.
Kdaj je bila cerkev sezidana, ni podatka.
Glavni oltar z osrednjim kipom sv. Frančiška, zavetnika misjonov je bil postavljen leta 1808. Na vrhu oltarja je kip Marije z Jezusom, levo sta kipa sv. Petra in sv. Notburge, desno pa kip sv. Izidorja in sv. Pavla.
 

http://cerknica.donbosko.si/zegnanje-blagoslov-obnovljenega-zvonika-v-podslivnici

Ni vse zlato, kar se sveti, pravijo, pa tudi ni vse za odpad, če je zarjavelo. Močno načeto pločevino na zvoniku podslivniške cerkve domačini niso prepustili zobu časa. Čeprav vasi Podslivnica, Mahneti in Otonica ne slovijo po številčnosti, so pa lahko mnogim zgled vztrajnosti. Majhna, vendar lepa cerkvica sv. Frančiška Ksaverja, zavetnika misijonov, je sredi teh treh vasi kot nekakšen svetilnik, na katerega se ozirajo vaščani, nemalokrat zgarani od napornega dela. V ta svetilnik se ozirajo v trenutkih slovesa od svojih dragih, ki odhajajo v svoj mir k Nebeškemu Očetu, v ta svetilnik se ozirajo mimoidoči, ki jih pot zanese v ta prečudovit kraj, da se nadihajo svežega zraka in si v objemu neokrnjene narave zbistrijo misli.

Zato hvala vsem, ki so zbrali sredstva za popravilo zvonika: družini Primožič za vztrajno zbiranje potrebnega denarja, vsem vaščanom za velikodušnost in neimenovanemu dobrotniku za večjo donacijo, ki je omogočila dokončanje. Glede na zavzetost nekaterih, bo mogoče zamenjati tudi vhodna vrata v zakristijo in morda še kaj. Tudi dolgoletna želja, da bi zvonovi vendarle redno zazvonili, še ni pokopana. S skupnimi močmi - po navadi gre! Naj sveti Frančišek, ki bdi nad okoliškimi domovi, vsem izprosi veselje do življenja.    

 

Obnova zvonika na podslivniški cerkvi, 4.10. 2015  Žpk Jožef Krnc

Foto: Blaž Žnidaršič

 

 

 
 

.