Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Srečanje duhovnikov dekanije Cerknica; med nami bivši salezijanski inšpektor dr. Alojzij Slavko Snoj

Cerknica
25.01.2017

25. januarja 2017, na praznik spreobrnjenja apostola Pavla, je bilo slovesno. V naši cerkvi Marijinega rojstva so se zbrali duhovniki cerkniške dekanije z dekanom g. Maksom Ipavcem na čelu in povabljeni gospod dr. Alojzij Slavko Snoj, bivši salezijanski inšpektor, ki je blagoslovil tri znane podobe in med pridigo predstavil življenje salezijanca g. Andreja Majcna.
Gospod župnik Jožef Krnc nam je pripravil presenečenje, pred oltar je postavil tri velike slike, na katerih smo prepoznali božjega služabnika prof. dr. Antona Strleta, rojaka iz župnije Sv. Vid nad Cerknico, svetnika Janeza don Boska, zavetnika mladine, ustanovitelja salezijancev in božjega služabnika, salezijanskega duhovnika Andreja Majcna, misijonarja na Kitajskem in v Vietnamu, spovednika na Rakovniku. Ti veliki ljudje bodo sedaj z nami v naši cerkvi, kjer se bomo ob pogledu nanje večkrat spomnili na njihovo sveto življenje in v ta namen molili in prosili za njihove priprošnje pri Bogu …
Po maši smo v dar prejeli spominsko zgibanko, v kateri je opisana Majcnova življenjska pot.

 

" Bogu sem hvaležen, da me je poklical in mi dal pogum, da sem klicu sledil. Prav zanimiva je avantura življenja, v katero nas Bog pošilja. Danes se posebej zahvaljujem Bogu za prehojeno pot doma in v misjonih. Bog je čudovit, četudi je pot križeva. Srečen sem, da sem to pot prehodil. Ideal vsakega duhovnika je, da bi bil kot drugi Kristus, z njim na križu za rešitev duš. Nič ni lepšega, kakor se dajati iz ljubezni do drugih. Zahvala Mariji Pomočnici za vse, saj sem prepričan, da je vse kar sem storil, njeno delo, kakor me je učil sv. Janez Bosko.

Andrej Majcen    *30. 9. 1904  -  + 30. 9. 1999

Prepisano iz zgibanke, ki jo je izdal Salezijanski inšpektorat Rakovniška 6, Ljubljana, september 2010

 

Portret Andreja Majcna je umetniško delo, ki ga je naslikala slikarka Maša Bersan Mašuk (2011). Majcen je upodobljen kot duhovnik, vzgojitelj in učitelj v sedečem položaju, obkrožajo pa ga fantje/salezijanci vietnamskih obrazov.

Janeza Boska je upodobil slikar Božidar Jakac.

Prof. dr. Antona Strleta je naslikal akademski slikar Tomaž Perko.

(foto preslikave je izvedel fotograf Jože Žnidaršič)

 

Foto in tekst: K.Ž.