Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Pri sv. Roku blagoslov malih živali

Sveti Rok, Cerknica
20.08.2017

Sveti Rok, romar in spokornik

»O sveti Rok,/ od slasti bleščijo ti oči,/ ki željno dvigaš jih v nebo-/ hiacinte bele v njih cveto- / ko nam kažeš hudo rano,/ ki pes jo liže, čisti in hladi … ( Anton Vodnik, Romarska pravljica)«

Žegnanje z blagoslovom malih živali pri sv. Roku

Sv. Rok (16. avgust) je verjetno v dobri zavezi s sv. Jernejem, ki goduje 24. avgusta - jutro 20. navadne nedelje, 20. avgusta 2017, se je že zjutraj začelo kopati v soncu, da bi bilo praznovanje pri našem sv. Roku na Kamni gorici, ko je bila ob 10. uri žegnanjska maša, čim lepše!

Evharistijo, med katero je zvenelo petje Mešanega pevskega zbora, je vodil gospod župnik Jožef Krnc. V pridigi je spregovoril nekaj besed o zavetniku te podružnične cerkve, o različnih zavetnikih živali - sv. Jurij (24. april), ki je med drugim tudi zavetnik konjev, Vid (15. junij), zavetnik za živino, posebno za perutnino, Lenart (6. november), zavetnik konj, Ambrozij (7. december), zavetnik čebelarjev, Anton puščavnik (17. januar), zavetnik za domače živali, zlasti za prašiče, Štefan (26. december), zavetnik konjev - ter se navezal na Božjo besedo, ko je osvetlil razliko med verujočim in neverujočim.

V razmišljanju je med drugim izpostavil ljubezen matere, ki je neizmerna, največja, saj v svoji ljubezni nikoli ne popusti, vedno upa, ne obupa, in zaključil z mislijo, da je tudi vera velika Ljubezen.

Bogoslužju so lahko sledili vsi, tudi hišni ljubljenčki, ki so z lastniki pri maši prisostvovali pred cerkvijo, saj je bilo tokrat poskrbljeno za ozvočenje. Prvi blagoslov malih domačih živali, ob katerem so prejeli spominski obesek – svetinjico, se je dogodil takoj po zaključku maše, ko se je župnik zahvalil vsem sodelujočim ter tistim, ki so pomagali pripraviti prazničen dan.

Z načrti se je ozrl tudi v prihodnost. Stranska oltarja cerkve sv. Roka kličeta po obnovi, za katero verjame, da jo bodo izpeljali, priporočil se je za pomoč pri delih ob skorajšnji menjavi oken župnijske farne cerkve, trenutno pa potekajo dela ureditve zunanje fasade zelške cerkve.Blagoslov je bil namenjen vsem navzočim živalim, po večini pasjim sopotnikom, pa tudi tistim, ki so ostali doma, praznovanje pri sv. Roku pa se je nadaljevalo s klepetom ob dobri pogostitvi tamkajšnjih gospodinj. Prav gotovo že danes drži - takih prazničnih dni bo v cerkniški župniji še veliko!

Anita

foto: K. Ž.http://cerknica.donbosko.si/sv-roka-v-cerknici