Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Pohitimo tjakaj v Betlehem ...

Cerkev Marijinega rojstva v Cerknici
06.01.2018
So zapeli naši pevci na praznik Gospodovega razglašenja, na praznik Svetih treh kraljev.
Med sv. mašo so nas obiskali Trije modri z Vzhoda ... Po maši pa nam je Mešani pevski zbor Župnije cerknica pripravil lep božični koncert z gosti, Logaškim trobilnim kvartetom.

Koncert mešanega pevskega zbora Cerknica

»Kaj neki bo to, angelci pojo, na Betlehem glej, kaj videl boš zdej.«

Koncert smo začeli z Gerbičevo pesmijo Sveti večer, katero smo v lanskem letu posneli za oddajo Obzorja duha ob 100. letnici Gerbičeve smrti.

Božični čas je čas, ko se nam povsod razodeva rojstvo našega odrešenika, ki nam je na svet prinesel luč in veselje. Da bi to luč ponesli tudi v naše domove in v naša srca, si je naša zborovodkinja za nadaljevanje zamislila dve pesmi, kateri sta ponovno pričarali rojstvo odrešenika in njegovo pot na zemljo.

Skladbi Betlehem, napisana po francoskem napevu in Le spi nebeško Dete ti, ki jo je uglasbil Stanko Premrl.

Gostje iz Logaškega trobilnega kvarteta so prišli v manjši zasedbi. Pridružili so se nam: trobentača Jure Kociper in Jernej Gantar, pozavnist Domen Gantar in tubist Janez Žnidaršič. Zaigrali so nam skladbi Ko angeli pojejo in Moon river, za kateri je arranžmaje priskrbel njihov umetniški vodja Robert Albreht.

Po izzvenelih skladbah smo se jim na odru pridružili še pevci, in skupaj smo izvedli dve božični pesmi: Pohitimo tjakaj v Betlehem in Adeste fideles oz. Hitite kristjani. Zatem smo odpeli pesem s pomenljivim naslovom - Spet smem pri tvojih jaslicah klečati, ki smo se jo naučili ravno za to priložnost. Ponižnosti in klečanja je bilo v preteklosti veliko več, sedaj to ni moderno. Naučimo se biti ponižni, pokleknimo pred jaslice in zmolimo molitev. Z drugo skladbo pa smo pozdravili novorojenega -  Bodi pozdravljeno Detece sveto. Slednjo prepevamo že skoraj 32 let.

Svojo zahvalo smo namenili gostom, Logaškemu trobilnemu kvartetu, domačim duhovnikom Jožefu, Janezu in Tonetu ter bogoslovcu Gregorju za njihovo pomoč in podporo. Nismo pozabili tudi na našo zborovodkinjo Simono.

Za konec smo si izbrali Gerbičevo pesem - Sveti trije kralji. Ker  smo naše druženje pričeli s skladbo našega največjega zborovskega skladatelja, doma nedaleč stran od tu, se je spodobilo, da smo z njegovo skladbo tudi zaključili; in nenazadnje, da smo počastili praznik treh modrih. Ob koncu smo se skupaj zbrali kar pod korom naše cerkve, si nazdravili in malo posladkali, da nismo domov odnesli le lepih melodij v srcu, ampak tudi sladek okus v ustih.

Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili tudi g. Igorju Trudnu za snemanje našega lanskega koncerta in možnost razmnoževanja DVD-jev. Da bomo imeli spomin tudi na letošnji koncert, se je potrudil g. Janko Logar, za kar se mu najlepše zahvaljujemo.

Tatjana Lekšan

foto: Matjaž Žnidaršič