Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Podružnica Sv. Jurij na Brezju praznuje ...

Brezje
23.07.2017

Danes, na Krištofovo nedeljo je bil poleg blagoslova osebnih vozil, ob 11. uri na Brezju tudi blagoslov nove strehe, obnovljenega zvonika in dela fasade.

Krištofova nedelja, sovpada s 30. obletnico akcije MIVA Slovenija. V njej zbrane darove vernikov Misijonsko središče Slovenije nameni za nakup prevoznih sredstev za slovenske misijonarje po svetu.

 

CERKEV SV. JURIJA NA BREZJU

Cerkev je bila zgrajena leta 1775. V glavnem oltarju je slika sv. Jurija, v stranskih oltarjih pa sta na freski upodobljena sv. Marjeta in sv. Silvester.

Ob koncu prejšnega stoletja so vaščani obnovili notranjost cerkve in v zvonik namestili dva nova bronasta zvonova.

V letu Gospodovem 2016 so zamenjali streho na cerkveni ladji in leto kasneje streho na zvoniku.

Obnovitvena dela je 23. 7. 2017 blagoslovil ljubljanski škof msgr. dr. Franc Šuštar.

Žpk Jožef Krnc

 

Na Krištofovo nedeljo je sijalo sonce, toplo vzdušje pa je žarelo tudi v naši bližnji vasici Brezje, kjer po podatkih Statističnega urada RS trenutno živi enajst žensk in petnajst moških.

Njihova in naša podružnična cerkev sv. Jurija je z novo streho na cerkveni ladji, ki so jo zamenjali lani, in streho na zvoniku, ki je bila končana letos, v praznični preobleki gostila ljubljanskega pomožnega škofa msgr. dr. Francija Šuštarja, župnika, cerkniškega župana in številne cerkniške farane ter druge goste, ki so ob petju župnijskega mešanega zbora obhajali slavnostno sveto mašo.

Msgr. Šuštar je v pridigi osvetlil Božjo besedo, se dotaknil prilik o sejalcu, ki seje seme, o gorčičnem zrnu in o kvasu, ki niso neka visoka filozofija, ampak Jezusov nauk, s katerim smo nagovorjeni, da se učimo evangeljske in ne le človeške logike, o katerem lahko premišljujemo po Božje in nam daje možnost zorenja. Ob praznovanju obnovljenih del je dejal, da je prav, da smo hvaležni za darove vseh generacij, tudi tistih prednikov, ki so se odločili postaviti cerkev, ter poudaril, da je to srečanje srečanje veselja in zahvale, saj je vsak s podporo in z delom izkazal tudi svojo vero.

Ob zaključku evharistične daritve je župnik Jožef Krnc izrazil zahvalo škofu Šuštarju, da je sprejel povabilo in bil povezovalec občestva Cerkve, vsem navzočim ter številnim domačinom, zlasti ključarju Janezu Branclju, ki je s cerkvijo povezan že od mladosti. Zahvalil se je še krovcu Francu Turšiču, zidarju Radu Ploskiću, Emilu Virantu za popravilo fasade, Janezu Kovšcu za pleskanje zvonika, podjetju Elca za strelovod, Tomažu Naredu za prst, Jožetu Korenčanu za dosedanja mizarska dela ter vsem, ki so sodelovali pri obnovi in darovali v ta namen. Posebna zahvala gre Antonu Rožancu, ki je cerkvi podaril tudi lep kos zemljišča. Stroški obnovitvenih del dveh let so bili precejšnji, del sredstev so pridobili na občinskem razpisu, zato se je župnik zahvalil Občini Cerknica in njenemu županu Marku Ruparju.

Msgr. Šuštar je po maši podelil še velik blagoslov. Najprej obnovljeni cerkvi, takoj zatem vozilom in voznikom. Dar ob tem je bil namenjen nakupu misijonskih vozil, letos seveda še posebej srčno, saj obeležujemo že 30-letnico dobrodelne misijonske akcije MIVA Slovenija.

Vsak je prejel nalepko sv. Krištofa in molitveni kartonček, gospod župnik pa tudi tokrat ni pozabil na spominsko razglednico. Podoba cerkve sv. Jurija na Brezju bo poleg dobrot, ki so jih napekle skrbne Brezjanke, lep spomin na praznično nedeljo 23. julija, Gospodovega leta 2017.

  Anita
 

 

http://cerknica.donbosko.si/sv-jurija-mucenca-na-brezjah

foto: K. Ž.