Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Tečaj domače nege bolnikov na domu ...

Cerknica
16.03.2017

V okviru Župnijske karitas Cerknica poteka v SMC - ju tečaj domače nege bolnikov.

Tečaj traja 20 šolskih ur, izveden bo v petih srečanjih in je za vse udeležence brezplačno. Tečaj se je začel 16. marca 2017 ob 17.uri.

Tečaj izvaja ga. Anica Sečnik, višja medicinska sestra, učiteljica zdravstvene nege.

Tečaj je namenjen tistim, ki že koga negujejo ali se nahajajo v situaciji, kjer bo to slej ko prej potrebno - predvsem v domači družini, tistim,ki so pripravljeni občasno prevzeti nego tovrstne pomoči potrebnih v okviru Župnijske karitas, kakor tudi tistim, ki jih to delo zanima in imajo veselje, da bi pomagali.

 

Ga. Anica Sečnik ( http://radio.ognjisce.si/sl/151/utrip/12983/ )

V Sloveniji je približno 30.000 starostnikov, za katere na njihovih domovih zanje skrbijo svojci. To delo je zelo naporno in izčrpajoče. Da bi jim to skrb olajšali pri Karitas že nekaj let pripravljajo tečaje za nego starejših na domu. V februarski oddaji 2014 Modrost v očeh smo gostili višjo medicinsko sestro Anico Sečnik, ki je ena od voditeljic teh tečajev.

Karitas po župnijah organizira 20-urne tečaje, ki podajo osnovno znanje o negi. Zanimanje za tečaje se izredno povečuje in naša gostja z veseljem opaža, da se jih udeležujejo tudi mlajši ljudje, kar kaže na osveščenost, da so znanja o negi starejših na domu nekaj, kar je zagotovo koristno. Smiselno je namreč, da si ta znanja pridobimo na zalogo, saj se lahko kar čez noč pojavi potreba po njih in takrat ni časa, da bi obiskali še tečaj.

Tako sem tokratno oddajo zasnovala kot mini tečaj nege starejših na domu in z gostjo spregovorila o temah, o katerih govorijo tudi na tečaju.

Ena od bistvenih stvari pri negi je razumevanje starosti. V splošnem ljudje s starostjo opešajo. Pešajo čutila: slabše vidijo, slišijo, okušajo. Socialno so prikrajšani, saj ne morejo kar tako od doma, vrstniki so daleč, v domovih, morda že umrli. Običajno se tako pozornost, ki smo jo v letih poprej namenili kakovostnim socialnim stikom, v starosti obrestuje. Zato velja za dobre socialne stike poskrbeti še takrat, ko smo pri močeh.

Ko starostnik obnemore je potrebno prilagoditi tudi dom. Naša gostja je poudarila pomen dobre bolniške postelje, ki onemoglemu starostniku bistveno olajša bivanje, obenem pa olajša tudi nego. Ne pozabimo tudi na zadostno število oprijemal; še zlasti v kopalnici.

Spregovorili sva tudi o izgorelosti oskrbovalcev. Naša gostja Anica Sečnik je povedala, da je to zelo pogost pojav in tudi opisala konkreten primer take izgorelosti.

Poudarila je, da je skrb za onemoglo osebo bistveno lažja, če je ta skrb porazdeljena med več oseb in tako ni vsa odgovornost za skrb zgolj na eni osebi. Če je večja družina in če družina dobro funkcionira se da napraviti načrt te skrbi. Poleg družinskih članov, lahko za pomoč prosimo tudi sosede, lahko se tudi poslužimo službe socialnih oskrbovalcev na domu, kar nam delo lahko veliko olajša.

V pogovoru sva se dotaknili tudi trenutka, ki nas privede do odločitve, da starostnika preselimo v dom za ostarele. To je marsikdaj zelo težka odločitev, ki pa se lahko izkaže tudi za dobro, saj je razbremenjenost gospodinjskih opravil, lahko pot h kvalitetnemu skupnemu času s svojo mamo, očetom, …

Ena od tem, ki se jih dotaknejo na tečajih je tudi umiranje in žalovanje. Naša gostja je prepričana, da bi se moral na smrt vsak človek pripravljati vse življenje. Marsikaj se da narediti, še preden smo na smrtni postelji, npr. razdeliti stvari, napisati oporoko. Zelo pomemben je pogovor o odhajanju. Čas umiranja je zelo intenziven čas, a tudi zelo nagrajujoč, pravi naša gostja.

vir fotografija in tekst : splet