Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Mladi iz Cerknice na svetovnem dnevu mladih - SDM KRAKOV

Krakov
31.07.2016

Kako so doživeli SDM, so Miha, Matija, Valentina in Maja takole opisali :

Svetovni dan mladih

Moja skupina je bila nastanjena v predmestju, kjer so punce dodelili k družinam, fantje pa smo bili nameščeni v telovadnici. Mesto Krakow je bilo polno romarjev iz celega sveta, ki so mahali s svojimi zastavami, vzklikali razne parole in peli. Z romarsko izkaznico smo bili nekakšne »svete krave« kot se je izrazil poljski prijatelj, s katerim sva se sicer poznala že prej. Lahko smo se vozili s katerimkoli javnim prevozom, policisti pa so zaradi nas ustavljali promet in nas spuščali čez cesto. V dopoldanskih urah smo imeli Slovenci navadno kateheze, ki jih je vodil škof Jamnik. Od četrtka naprej pa so se ob popoldnevih vrstili veliki dogodki, na katerih je prisostvoval tudi sam papež. V četrtek je bilo pozdravno slavje, v petek pa križev pot na travniku Błonia blizu mestnega centra. V soboto smo romali proti kampusu Misericordie izven centra.  Tja se je odpravljalo na sto tisoče mladih iz celega sveta, avtobusov je bilo toliko, da so zaprli avtocesto in jih tudi tam parkirali. Vzdušje je bilo neponovljivo. Kamorkoli si se obrnil si videl nepregledne množice mladih ki so peli in mahali s zastavami. Zvečer je sledil križev pot s papežem, v nedeljo zjutraj pa še zaključna maša. Kljub nenormalno natrpanih cestah ni prišlo do nobenih izgredov. Svetovni dan mladih v Krakowu je bil gotovo nepozabna izkušnja in vsi z veseljem pričakujemo naslednjega. Miha in Matija Nahtigal

 
Svetovno srečanje mladih je tokrat potekalo na Evropskih tleh na Poljskem in je to bila priložnost, da občutim utrip življenja, vere, veselja, molitve, nasmehov, volje do življenja mladih tako iz Slovenije kot vsega sveta. Srečanje, ki je potekalo dober teden dni, me je prevzelo in preseglo moja pričakovanja in izkušnje iz Taizejskega evropskega srečanja mladih v Pragi 2014. Še danes me prevzema prijeten in navdušujoč občutek in dejstvo, da v molitvi in zaupanju  v Boga nisem sama. Skupaj s številnimi mladimi, bilo nas je skoraj 2 miliona iz celega sveta, sem občutila, da mnogi, res mnogi molijo, izročajo, verujejo ter da je vsem nam skupno to, da želimo deliti ljubezen in mir. Ne glede na situacijo v Evropi in svetu sem se počutila zelo varno in sprejeto.
Bogu hvala za to izkušnjo!
Valentina Dimic
 
Moja izkušnja na Poljskem se je začela že s 15.7., ker sem se udeležila mednarodnega programa za mlade MAGIS, ki so ga organizirali poljski jezuiti. Na program MAGIS je prišlo 2000 mladih, kateri smo se udeležili različnih eksperimentov po celi Poljski, Slovaški in Litvi. Sama sem se udeležila eksperimenta, kjer smo prepevali Gospel glasbo. V moji skupini so bili mladi s Singapurja, Vietnama, Amerike, Italije, Afrike, Poljske in Slovenije. Preživeti deset dni z različnimi ljudmi s celega sveta je nepozabna izkušnja. Najbolj so se me dotaknila pričevanja mladih o njihovi veri in doživljanju Boga. Ob koncu našega druženja, ki je bil prepleten z ignacijansko duhovnostjo smo imeli še koncert v cerkvi z domačini in drugimi udeleženci Magisa. Bilo je ganljivo. Kakšno veselje je bilo v cerkvi. Prihod v Krakov na SDM je bil zame kar šok, kajti število 2000 udeležencev na Magisu se je povečalo na 2 000 000. Prvi dan sem si mislila, da to res ni zame, da je bil Magis dovolj. V kasnejših dneh pa me gneča kar na enkrat ni več motila. Začutila sem, da nas kljub gneči in hrupu povezuje veselje in upanje zaradi Boga. Na ulici in na tramvajih smo se srečevali mlade s celega sveta, prav vsak, ki sem ga srečala mi je pustil drobec veselja in potrditve v veri. Na koncu SDM nas je opogumil še papež, povabil nas je naj vstanemo iz svojih udobnih »kavčev« in se pogumno lotimo svojega poslanstva. Povedal je, da se moramo začeti zavedati Božjega pogleda in zaupati, da ima Bog za vsakega izmed nas svoje poslanstvo.
Maja Žnidaršič
Foto: Žnidaršič Maja

https://www.youtube.com/watch?v=xqRFxArerPE      https://www.youtube.com/watch?v=ru-IUR0HDYs     

Otvoritvena maša (torek, 26. julij) Otvoritvena sveta maša v torek. 26. julija, v parku Błonia v centru mesta Krakov, s katero se je uradno začel SDM. Sveto mašo je daroval kardinal Stanislav Dziwisz, nekdanji osebni tajnik papeža Janeza Pavla II.

Papežev prihod (četrtek, 28. julij) Na prizorišču pozdrav papeža Frančiška; na tem srečanju predstavljene vse države, iz katerih so prihajali mladi. To je bil papežev prvi obisk Poljske v njegovem pontifikatu.

Križev pot (petek, 29. julij)  Petkov križev pot na poseben način povezan z rdečo nitjo srečanja, to je z usmiljenjem. Preko uprizoritve zadnjih dni Jezusovega življenja mladi na poseben način premišljevali o 14. delih usmiljenja in o njihovem uresničevanju v življenju.

Vigilija s papežem (sobota, 30. julij) Sobota, peš romanje na t.i. Kamp usmiljenja (Campus Misericordiae) in celonočno bdenje s papežem.

Zaključna maša (nedelja, 31. julij) V nedeljo, 31. avgusta, praznovanje -  Svetovni dan mladih. Dan veselja in praznovanja mladih kristjanov. Papež je tudi oznanil, kje in kdaj bo prihodnje srečanje. S tem se je Svetovni dan mladih 2016  zaključil.

 http://radio.ognjisce.si/sl/181/komentarji/21409/