Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

BOG ŽIVI VES SLOVENSKI SVET

Salezijanski mladinski center Cerknica
03.02.2018

V soboto, 3. februarja smo v dvorani SMC praznovali slovenski kulturni praznik. Beseda kultura izhaja iz latinske besede »colere«, kar pomeni gojiti, vzgojiti. Kulturni večer smo pripravili z željo, da bi slovensko tradicijo prenašali na mladi rod.

Spomnili smo se nekaterih pomembnih virov naše kulture. Že v času Brižinskih spomenikov so bili naši kraji v oskrbi oglejskega patriarha. Duhovno so nas iz drugačnih kulturnih navad dvigovali celo misijonarji iz Irske. V štirinajstem stoletju je župnija Cerknica dobila dobre učitelje in skrbnike v kartuzijanih iz Bistre. Podobno kot je blaženi Irenej Friderik Baraga več stoletij kasneje z vso dušo in ljubeznijo skrbel za Indijance in jim spisal celo slovnico, so kartuzijani skrbeli za naše cerkniške prednike.

Na dan naše prireditve smo obhajali 260. obletnico rojstva Valentina Vodnika. Bil je duhovnik frančiškan, poleg tega pa še pesnik, prevajalec, jezikoslovec, učitelj, novinar, urednik; razsvetljenec. V času Ilirskih provinc je bil navdušenec nad Francozi, ker so v naše šole prinesli slovenščino. Spomnili smo se ga z njegovo domoljubno pesmijo Dramilo.

Program sta oblikovala oba župnijska pevska zbora in mnogi recitatorji mlajše in starejše generacije. Prvoobhajanci so nas razveselili s pesmico Otona Župančiča Zlata ptička. Večino izbrane poezije je spisal France Prešeren. Slišali smo njegove Gazele, Sonete nesreče, Turjaško Rozamundo, Orglarja in pesem Kam. Poslovili smo se s pesmijo Kajetana Koviča, Bela pravljica, ki nas je povabila, da se vrnemo nazaj v zimski svet  in obenem ostanemo v svetu kulture. Čisto na koncu nas je nagovoril gospod župnik Jožef Krnc in nam podelil blagoslov. Srečanje smo nadaljevali z živahnim pogovorom ob čaju in sladkih dobrotah.

Večer je prepajala kultura, ki smo jo prejeli od svojih prednikov. Bodimo hvaležni zanjo in sprejmimo tudi odgovornost, da jo negujemo in prenašamo svojim otrokom.

U.K.

 

Foto: Klara Žnidaršič