Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Dan odprtih vrat - Župnišče Cerknica

Župnišče Cerknica
02.04.2018
 
BLAGOSLOV OBNOVLJENIH ŽUPNIJSKIH PROSTOROV IN PRILOŽNOSTNA RAZSTAVA DRAGOCENIH PREDMETOV

 

Velikonočni ponedeljek se bo v zgodovino našega kraja zapisal kot dan, pri katerem sta sodelovali Župnija Cerknica in Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica. Vabilu cerkniškega duhovnega poslanca, gospoda župnika, mag. Jožefa Krnca, ki cerkniško župnijo neumorno vodi od leta 2013, so se odzvali številni obiskovalci.

Obnovljeni župnijski prostori, ki jih je blagoslovil višji predstojnik slovenskih salezijancev, gospod mag. Janez Potočnik, so se napolnili do zadnjega kotička.

Na prazničnem dogodku je spregovoril župan Občine Cerknice, gospod Marko Rupar, ki je izrazil zadovoljstvo, da znajo cerkniške ustanove stopiti skupaj in sodelovati pri gradnji skupne cerkniške zgodovine za danes in za prihodnost.
Knjižnica Jožeta Udoviča Cerknica je s širšo lokalno skupnostjo povezana z domoznansko dejavnostjo oz. domoznanskim oddelkom, ki ga je vzpostavila leta 1992, ko je začela načrtno zbirati, obdelovati, hraniti in posredovati domoznansko gradivo s področja Cerknice, Loške doline in Blok.

Lani je oddelek doživel prelomni trenutek, saj je občinski svet sprejel Odlok o proglasitvi Domoznanske zbirke KJUC za kulturni spomenik lokalnega pomena.

Direktorica knjižnice, gospa Marija Hribar, ki je februarja z župnikom Krncem sklenila sodelovanje pri urejanju župnijskega arhiva in pripravi razstave,

je ob tej priložnosti v svojem govoru med drugim dejala, da gre za čast in privilegij, ko v roke primeš antikvarne knjige in listine, ki jih je morda pred stoletji v rokah držal kateri izmed pomembnih Cerkničanov, kot je bil npr. župnik iz Valvasorjevih časov, Gregor Črvič.
Zadnji je spregovoril gospod Bogdan Urbar, zgodovinar in sodelavec domoznanskega oddelka knjižnice, ki je s knjižničarjema Tinetom Mauerjem in Anito Leskovec postavil priložnostno razstavo, na katero je uvrščen »jagodni izbor« - mašne knjige, molitveniki ter stari tiski s strokovnega področja, med njimi najstarejša knjiga iz leta 1629.

Poleg tega so razstavljeni kovanci, najdeni ob različnih izkopavanjih, ter stari predmeti, kot sta npr. pripomoček za izrezovanje hostij ter srebrna posodica za krizmo in krstno olje.

Urbar je tudi prisotne povabil, da se na knjižnico obrnejo z morebitnim domoznanskim gradivom, ki ga bo knjižnica poskenirala, original pa vrnila lastniku.
Obsežnejšo predstavitev bo knjižnica pripravila konec leta, z razstavo v prostorih knjižnice, zatem pa se bo počasi približalo leto 2022,

s častitljivo obletnico cerkniške župnije, ko bi ob tem začetem delu, upajmo, lahko luč sveta ugledala pregledna kronika – monografija župnije.
Glasba je zvonka radost, ki poje, moli, slavi in bogati praznična srečanja. Za prijazne zvoke sta poskrbeli Kristina Knez in Neža Nahtigal z violinskim duom ter interpreta Kristina Knez in Mitja Zalar, ki sta zapela ob klavirski spremljavi Tadeja Zalarja.
Po ogledu razstavljenih podob zgodovine, ki bo, s predhodnim dogovorom z duhovniki, na ogled še mesec dni, so si obiskovalci lahko v spodnji avli lahko ogledali še albume petletnega dela Župnije Cerknica, ki jih je uredila gospa Klara Žnidaršič ter se zaustavili ob kavi in sladkih grižljajih, s katerimi so postregle prostovoljke Karitas.

 

Anita Leskovec

 

Foto: Blaž in Klara Žnidaršič

http://www.cerknica.si/novica/133355