Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Žegnanje pri Svetem Janezu in blagoslov novih oltarjev

Sveti Janez, Cerknica
26.06.2016

Žegnanje in blagoslov pri sv. Janezu Krstniku

 

V  cerkvi sv. Janeza Krstnika je bila žegnanjska maša. Podružnična cerkvica, ki je v 18. stoletju prestala hudo preizkušnjo, ko sta ji z dvornimi  odloki po ukazu cesarja Jožefa II. pretila celo zaprtje in odvzem premoženja, je to nedeljo sijala v razkošni obleki, odeta v bogato, pisano cvetje, ki so ga, kot ob posebnih priložnostih že večkrat doslej, popestrile narodne noše, že ob vstopu v božje svetišče pa se je vsakemu pogled ustavil na lestencu in mojstrsko izdelanih stranskih oltarjih (levi z obnovljenim kipom Žalostne Matere božje, desni z novim kipom sv. Jožefa, priprošnjika v zadnji uri).
Gospod župnik Jožef Krnc se je zahvalil mizarstvu Dovjak, ki je iz ostankov angelske mize v župnijski cerkvi izdelalo lične podstavke, podjetju Elca ter vsem dobrotnikom, ki so pripomogli k uresničitvi začrtanih načrtov, in blagoslovil nove, bogate pridobitve.

Praznično liturgijo je vodil duhovni pomočnik Anton Horvat, ki je v slikoviti pridigi orisal svetnika Janeza Krstnika, »glasnika rojstva in smrti božjega Sina«, se dotaknil praznika naše domovine, obudil spomin na prvo mašo pred triinpetdesetimi leti, ki jo je daroval ravno v tej cerkvi, in opisal svoje šoferske podvige, kar bi lahko ponovil ob morebitni »šoferski maši« 13. julija, ob dnevu šoferjev in avtomehanikov Slovenije. Pohvalil je skrbno, a skromno gospo Jožico Mramor, ki vedno poskrbi, da je cerkvica čista in domačna, ter petje in spremljavo cerkvenega mešanega zbora, ki je za zaključek, v čast 25. obletnice slovenske državnosti, zapel slovensko himno, Prešernovo Zdravljico.

Po maši se nikomur ni mudilo domov, čeprav je deževni naliv že prenehal, kar naenkrat je prostor napolnil vonj po kavi, ko so gospodinje pod nevidno taktirko gospe Joži postregle s prazničnimi dobrotami.

Janez Krstnik je bil večji kot vsi očaki stare in nove zaveze, njegova cerkev med polji, ki ima na portalu v zvonici vklesano letnico 1642, je med cerkniškimi najmanjšimi, a velikost ne šteje le v metrih, o čemer sta pričala tudi tega dne, na nedeljo, 26. junija 2016.

 ak

Foto: Jože Žnidaršič