Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Nadstreški na župnijski cerkvi v Cerknici

Župnijska cerkev Marijinega rojstva v Cerknici
16.11.2017

Danes je podjetje Turšič začelo z montažo nadstreškov nad tremi zunanjimi cerkvenimi vrati.

Poleg osnovne funkcije zaščite pred dežjem, snegom in vetrom je tudi estetsko oblikovano.

Tudi to ni zanemarljivo, da smo za nadstreške, (ki so na tem mestu pred nekaj desetletji že bili,) pridobili spomeniško-varstveno soglasje. Če bomo nadaljevali s tako dinamiko obnove, kot smo začeli, si lahko nadejamo, da bo leta 2022, ko bomo obhajali 540 letnico cerkve, ta ozaljšana "kot nevesta za svojega Ženina", če parafraziramo Psalmistovo molitev.

Rojak Janez Kebe, častni kanonik, ki si s svojo knjigo CERKNIŠKO JEZERO IN LJUDJE OB NJEM, vsekakor zasluži tudi častni doktorat, je med drugim zapisal: "Ime Cerknica je nastalo iz Cerkvnica, kar je univerbizirano iz Cerkvna (vas). Ime je prvotno pomenilo 'cerkveno naselje'. V Cerknici je bila cerkev namreč že zelo zgodaj, domnevno že v 9. stoletju. Valvasor je bil prepričan, da je ime prišlo iz cerkvica. Sčasoma se je "v" spremenil v "n" in namesto cerkvica je prevladalo Cerknica. Enakega mnenja je bil tudi nekdanji cerkniški kaplan in pisec Jožef Bevk."

Spomnimo, da je bila tudi v občinskem grbu nekoč cerkev. Ko bo župnijska cerkev zasijala v vsej svoji izvirni lepoti, bo verjetno odpadel en strah (da ne rečemo sram) pred tako lepim in vsebinsko globokim simbolom, pripominja sedanji župnik Jožef