Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Na obisku misijonar Danilo Lisjak in predstavitev založbe Emanuel

Cerknica
16.10.2016

V nedeljo 16. oktobra nas je obiskal misijonar Danilo Lisjak.

OBISK MISIJONARJA DANILA LISJAKA IN PREDSTAVITEV ZALOŽBE EMANUEL

Vsako leto je mesec oktober misijonsko obarvan, letos še posebej, saj z geslom »Samo, če smo 'usmiljeni kakor Oče', smo misijonarji« obeležujemo 90-letnico praznovanja Misijonske nedelje.

Tudi naša župnija je pristavila svojo bero molitev in darov in že v nedeljo, 16. oktobra 2016, z veseljem gostila misijonarja, nekdanjega cerkniškega kaplana Danila Lisjaka, ki je ravno na ta dan pred tridesetimi leti iz Cerknice odšel na novo, misijonarsko pot. Ob tem se je spomnil pomoči in vzpodbudne popotnice pokojnega cerkniškega kaplana Bogdana Metlike, ki je imel bogate misijonarske izkušnje, saj je vrsto let deloval v Južni Ameriki, ter se zahvalil dobrotnikom in vsem, ki so mu v vseh letih kakorkoli pomagali, mu stali ob strani.

Med evharističnim bogoslužjem (ob 8. in 10. uri), ki ga je gospod Danilo daroval na svojo okroglo obletnico, je podelil nekaj misli in spominov. V tridesetih letih se jih je nabralo toliko, kot je srečal ljudi in krajev službovanja. Dotaknil se je sirot in otrok iz Konga, Ruande, Burundija in Ugande, kamor ga je vodila pot, najtežji, neizbrisen pečat pa mu je pustila vojna. Tudi on v sebi nosi sliko grozot genocida v Ruandi ter Ugande, kjer je morila triindvajset let trajajoča vojna, mir poznajo šele osem let, a kjerkoli je deloval, je pomagal in gradil z vsem svojim bitjem. Pripovedoval je o svojem trenutnem delu in prebral prispevek iz revije Družina, ki opisuje njegovo misijonsko poslanstvo, izvrstno ga je orisal pisatelj Alojz Rebula. Ob tem je skromno dejal, da vse napisano ne more biti res, a kdor ga je spremljal preko Misijonskih obzorij in drugih medijev, bi lahko pritrdil umetnikovim besedam. Molitev Oče naš je z občestvom molil v slovenskem jeziku, z mislimi pri vernikih v Ugandi, kjer trenutno deluje, pa je sam zmolil še v svahiliju. S seboj je prinesel tudi Sveto pismo v svahilijskem jeziku.

Ni pa bila to edina knjiga, ki jo je vsak, ki je to želel, polistal in pobliže pogledal. Župnikovemu povabilu se je namreč odzval predstavnik založbe Emanuel, v slovenskem prostoru prisotne osem let, ob koncu maše spregovoril nekaj besed in pred cerkvijo na ogled postavil del knjižne produkcije, da je druženje ob kavi in knjigah kar prehitro minilo.

Prihajajoči jesenski dnevi so priložnost, da življenje osmislimo z misijonskim delom. Načinov in možnosti je veliko. Misijonar je lahko vsak. Tudi brez popotne torbe.

                                                                                                          ak

Fotografija kopirana iz spleta- Novi glas:

http://www.noviglas.eu/ljudje-s-katerimi-zivis-in-za-katere-delas-postanejo-kot-vonj-kadila

 

Po maši se je predstavila založba Emanuel.

http://zalozba-emanuel.si/

Fotografija iz spleta- spletna knjigarana Emanuel