Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Cerkev Sv. Petra na Jezeru - žegnanje, blagoslov obnovitvenih del ...

Dolenje Jezero
28.06.2015

fotografija : Janja Cvetko

 

Podružnična cerkev SVETEGA PETRA na Jezeru je še en biser, ki so ga po besedah župana g. Marka Ruparja vaščani v zadnjih mesecih čudovito obrusili. Iz obzidja, ki se je podiralo so naredili tako lep "cvingler", da mu ni para daleč okoli. Ob cerkvi so postavili nov križ, uredili odvodnjavanje, oklesai cokel, uredili dostop do cerkve, očistili in ozelenili okolico. Na "cvingler" so namestili nova kovana vrata in zraven postavili veliko kamnito knjigo s pomembnimi letnicami, ki so zgodovinski mejniki tega blestečega bisera. Tudi letnica 2015 je mejnik, ki ga zgodovina tukajšnje cerkve nikoli ne bo spregledala. Protagonist vseh omenjenih del je domači ključar Tomaž C. s svojo družino. Vsem, ki so pri obnovi sodelovali iskrene čestitke in zahvala!

Dolenje Jezero postaja vedno bolj turistična vas, z izjemnim potencialom. Vendar pa Jezerci utirajo značilno - njim lastno pot v razvoju turizma. Obiskovalci "od daleč" najdejo v tej vasi dovolj razlčnih znamenitosti, ki na srečo niso skomercializirane. Želeti je, da se nebi nikoli v tej vasi pojavil kakšen Brdavs, ki bi domoljubne in zdrave domačine med seboj sprl in začel služiti denarce na račun naravnih lepot. Zdi se, da so Jezerci za to reč že poskrbeli. Že pred stoletji so pri cerkvi znotraj "cvinglerja" zasadili lipo, ki se je razrasla v mogočno drevo, na katerem si je prav letos postavil gnezdo par dveh mladih in še bolj zaljubljenih štorkelj. To nakazuje, da ima vas dobro upanje na prihodnost. Za primer prihoda kakšnega Brdavsa, ki ga moderno imenjujemo tudi "vlagatelj", rastejo v vasi tudi fantje, ki so sposobni izdelati pravšenj kij za grbo takega vsiljivca, pa naj "cesarica" še tako zdihuje in svoje oči obrača.

Imenovana lipa je bila ob tej priložnosti razglašena za naravni spomenik zaradi svoje mogočnosti in skoraj šet meterskim obsegom debla. Zagotovo pa vaškim "Krpanom" ne bo potrebno posekati tega spomenika; dovolj so namreč preudarni in nič manj iznajdljivi. To imajo v krvi, zato so si umislili traktorje: take ogromne, da se ob njih počutiš kot palček... In naj le pridejo oni s kovčki, če si upajo. Pa tudi na Božjo moč računajo domačini, zato smo letos ob žegnanju blagoslovili tudi traktorje in traktoriste, da bi svoje delo opravljali varno in vsem v korist. Po žegnanju in blagoslovu traktorjev je sledila pogostitev. Bogata kulinarika je bila začinjena s kulturnim programom... za vsakega nekaj.

Za poslastico - verjemi mi, da zaradi nje ne boš dobil/a sladkorne, poglej tole. Ne bo ti žal!!!

https://youtu.be/2jBc7_hSYMA

 

Jfk