Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Zlata poroka Jožice in Lojzeta Mramor

Cerknica
29.04.2017

S harmoniko ju je spremljal vnuk MIHA, mamina priča pa je bil svak Tone Kotnik, kot pred 50 leti, s kočijo sta se pripeljala do stopnic pred cerkvijo, nasproti Zagorjanove hiše, in tam smo ju v "špalirju" pričakali vsi  povabljeni svati ...

Nekoč je živela punčka Jožica. Imela je mamico Ano in očija Tomaža ter dve sestri in tri brate. Bila je najmlajša. Ko je končala šolo, je šla v službo. Spoznala je fanta Lojzeta. Poročila sta se in zdaj je moja mama.

 V hišici ob potoku je živel fantek Lojze. Mami Ivana in oči Jože sta imela sedem otrok. Sin Lojze je bil priden šolar. Imel je dobro službo. Poročil se je s punco Jožico. In danes je moj ata.

 Ta zapis, rokopis je darilo vnuka Roka Mramorja ob prazniku zlate poroke.

 

 

Ob zlati poroki

Nekoč, v starih časih, mladina rekla bi, na Rakitni 110 živela je lepa, mlada deklica.
Jožica bilo ji je ime.

Da zase ljubi kruhek bi našla, je v dolino Cerkniško prišla. Lojze bil je fant tapravi, ki ugledal kmalu je dvoje pridnih rok ter pošteno srce.

Ovinka sta le dva, vendar pot se je vlekla kar se da, zato sklenila sta oba, da dom naj bo skupen za oba.

To obljubo sta pred Bogom potrdila in pravljico pisati sta začela.

V poletnem jutru sta sinka prvega povila in z njim ljubezen delila. Lojze bil  preudaren je mož, zato postavil večji in nov je dom.

Življenje podarila sta štirim otrokom, danes pa ponosna sta mama in ata vnukom že osmim.

Z vero ljubezen in spoštovanje sta krepila, si zdravje izprosila ter nikdar na nebeško mati Marijo pozabila
     Mama in ata,

vsa vajina velika družina je danes hvaležna za kruh, molitev in ljubezen ter zgled, ki ga že 50 let delita med nas.

               »Kar je Bog združil, tega naj človek ne loči!«
Vesna Mramor
 
ZLATA POROKA JOŽICE IN LOJZETA MRAMOR, 29. april 2017
Zadnjo aprilsko soboto smo imeli v Cerknici lepo slovesnost. Zlato poroko sta praznovala naša dejavna farana JOŽICA IN LOJZE MRAMOR. Polna cerkev je pričala o povezanosti med njima, v družini in župniji. Občuteno ju je pozdravila snaha Vesna. Sv. mašo je daroval domači duhovnik g. Tone Hrovat ob somaševanju dolgoletnega cerkniškega župnika g. Jožeta Vidica. Oba sta »zlati par«  prisrčno nagovorila. Z lepim petjem so ju počastili bogoslovec Gregor Markelc in naš mladinski pevski zbor. Vsi smo zbrano poslušali obnovitev njune poročne zaobljube in jima v pozdrav spontano zaploskali. Župnija jima je za vse njuno dolgoletno nesebično delo res hvaležna. Ob tihi moževi vsestranski podpori je Jožica dejavna članica Karitas, desetletja je krasila farno in podružnično cerkev, koliko adventnih venčkov vsak advent spleteta za župnijo! In še bi lahko naštevala.
Draga zlatoporočenca! V imenu župnije HVALA ZA VSE! Bog naj Vama nakloni še veliko skupnih, zdravih, zadovoljnih let!  
Marija Zgonc
foto: Jože Žnidaršič, Sandi Mramor