Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Žegnanje in blagoslov cerkvene kašče v Cerknici

Župnijska cerkev Marijinega rojstva v Cerknici
09.09.2018

Na žegnanjsko nedeljo je bila deseta maša še posebej slovesna. Pri daritvenem oltarju sta se trem  domačim duhovnikom pridružila še „naš Mitja“, nekdanji novomašnik, ki se nam je vtisnil v srce ter naš nekdanji kaplan, sedaj pa inšpektor slovenskih salezijancev „naš Marko“. K domačnosti praznovanja je prispevala še prisrčna dobrodošlica tajnice ŽPS Tatjane Lekšan.

G. Košnik nas je med mašo s svojimi privlačnimi nagovori navdušil, naj bolj zaupamo Marijini priprošnji. Že sama Marijina oseba je nadvse »božja«. Rodila se je »nerodovitnim in ostarelim« staršem. Imejmo pred očmi, da se velike stvari zgodijo iz nemogočih okoliščin! Opozoril nas je, da naj svoje »marijanske« izkušnje posredujemo tudi otrokom. Pri tem lahko svojo vlogo odigrajo tudi stari starši. V mirnejšem ritmu, ki ga naj prenašajo tudi na vnuke, imajo možnost mlademu rodu približati Marijin zgled in njen :»Zgodi se!« Izpostavil je tudi največjega Marijinega častilca don Bosca, ki je ob svoji materi Marjeti živel ves predan materi Mariji. Z Marijino pomočjo je premagoval na videz nerešljive življenjske preizkušnje. Tako je dosegel stvari, ki jih drugače samo s svojimi močmi ne bi zmogel.

Ob koncu maše je sledil blagoslov obnovitvenih del na cerkveni kašči, ki je del taborskega kompleksa. Nekoliko starejši Cerkničani so se z zanimanjem ozirali po prenovljenem prostoru, kjer so v otroštvu obiskovali verouk. Slovesnost je s svojo prisotnostjo ter priložnostnim nagovorom povzdignil tudi župan g. Marko Rupar. Tudi lokalni skupnosti namreč ni vseeno kako skrbimo za našo skupno kulturno-zgodovinsko dediščino.

Blaž Knez

Foto: Blaž Žnidaršič