Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Varuh otrokovih dolžnosti ali nehajte se ukvarjati z otrokovimi pravicami; Marko Juhant v Cerknici ...

Cerknica
22.01.2017

 

Vzgoja naših otrok poteka po eni sami poti – z zgledom. Če se nam zdi, da z otroki kaj ni v redu, pobrskajmo pri sebi!

V nedeljo 22. januarja, smo po deseti maši številni starši prisluhnili nagovoru specialnega pedagoga Marka Juhanta. Navdušil nas je s svojo jasno, preprosto, s humorjem obarvano besedo, ki nas spodbuja, da vzgojo vzamemo resno. Poglejmo nekaj misli, ki nas vabijo, da svoje vzgojno delovanje prerešetamo in izboljšamo.

Vzgoja ni prijateljevanje z otroki, je postavljanje meja, prenašanje vrednot, omogočanje otrokom, da preko opravljenih zahtevnih in težkih nalog gradijo zadovoljstvo in odraščajo. Otroci si zahtevnih nalog želijo. Če jim damo na izbiro več uteži za dvigovanje, si izberejo najtežjo, ki jo še lahko dvignejo.

Kaj pomeni motiviranje otrok? Zaradi moderne permisivne vzgoje je prišlo do zameglitve bistva. Motiviranje je tujka, ki pomeni uporabo sile pri pehanju v gibanje – torej siljenje. Naloga staršev je, da “silimo” svoje otroke sprejeti vrednote, ki jih želimo prenesti v novo generacijo.

Otroci bodo pripravljeni na življenje, če bodo znali zamenjati zračnico, očistiti čevlje, speči kruh in potico... Vse to morajo doživeti s starši. Teh preprostih življenjskih stvari ne morejo nadomestiti nobeni zgodnji tečaji tujih jezikov, športni treningi ipd.

Naši starši so imeli za nas, ko smo še bili otroci, tri želje: zdravje, delavnost in poštenost. Danes ostaja na prvem mestu zdravje, sledita pa uspešnost in sreča. Zavedajmo se, da uspešnosti in sreče ne bo brez delavnosti in poštenosti. Naši otroci bodo srečni, če bodo znali živeti s soljudmi. Učimo jih odnosov, z nami morajo doživeti skrb za starejše in nemočne.

Ob srečevanju otrok z moderno tehnologijo imamo na voljo dve možnosti: Pametnega otroka ali pa otroka s pametnim telefonom.

Srečanje smo zaključili z domačo nalogo: Ko pridete domov, objemite svoje otroke in jim povejte, da jih imate radi.

 U.K.

Foto: Ana Knez

Na to temo je izšla knjiga: