Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Predavanje o vzgoji ...

Župnijska cerkev Marijinega rojstva, Cerknica
21.01.2018

V nedeljo, 21. januarja 2018  je po deseti maši v župnijski cerkvi o vzgoji predaval MARKO JUHANT z naslovom:

Če postavite otroku v sobo televizor, bo gledal,
če postavite hladilnik, bo jedel.
Vabljeni so bili vsi vzgojitelji, še posebej starši birmancev in prvoobhajancev. Za njih je bilo predavanje obvezno. Za varstvo otrok so poskrbeli animatorji v Mladinskem centru.
 

V nedeljo 21. januarja 2018 nas je po deseti maši obiskal specialni pedagog Marko Juhant. Navdušil je starše prvoobhajancev, birmancev in ostale vzgojitelje, ki so se predavanja udeležili v velikem številu. Spregovoril je o pomembnih vprašanjih vzgoje. Oglejmo si nekaj poudarkov.

Vsa vzgoja temelji na zgledu. Premislimo torej, katere vrednote in tradicije želimo prenesti na svoje otroke in jih preprosto živimo. Pogovor o njih ni dovolj.

Starši želimo, da bi bili naši otroci srečni in uspešni. Srečni so v življenju lahko samo tisti otroci, ki so v otroštvu dobili dovolj brezpogojne ljubezni. Povejmo otrokom, da jih imamo radi – brez dodatka AMPAK… Uspešni bodo v življenju tisti otroci, ki so se doma navadili delati. Triletnik lahko samostojno pripravi mizo, štiriletnik lahko samostojno posesa, osemletnik lahko po navodilih da prat perilo in tako naprej. Če s svojo vzgojo dosežemo to, da starejši otrok sam vidi delo in ga opravi, bo gotovo uspešen.

Uporaba sodobne tehnologije je neizogibno, zahtevno in odgovorno vprašanje za vsake starše. Otroke je treba naučiti presejati informacije, prepoznati zaupanja vredne vire le teh. Tehnologijo je treba otroku predstaviti kot orodje, ne pa nadomestilo za osebne stike, prijateljstva ipd.

Po besedah Marka Juhanta do petega leta otrok ne potrebuje nobenega stika s sodobno tehnologijo, ta celo zavira in moti njegov razvoj. Igra naj spodbuja ustvarjalnost in ročne spretnosti. Otrok naj bo usmerjen v raziskovanje sveta okrog sebe. Uporaba telefona na tipke je sprejemljiva okrog 10 leta starosti, le takrat, ko gre za dejavnost, za katero ne veste, do kdaj bo trajala. Uporaba pametnega telefona pride na vrsto, ko otroku popolnoma zaupamo. Marko Juhant je to primerjal z mamo, ki hčerki zaupa, da gre lahko k fantu, ko je ta sam doma, pa je mama prepričana, da bo znala postaviti meje.

Urška Knez