Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Tradicionalno peš - romanje na Planinsko goro 2015

Planinska gora
11.10.2015

V nedeljo, 11. oktobra smo se že tretje leto odpravili peš na Planinsko goro k cerkvi sv. Marije - pribežališče grešnikov. Zaradi slabega vremena se nas je bolj malo odločilo za peš pot. Začeli smo na Uncu in se čez hrib po grajski cesti podali proti Planini. Dežne kaplje so nas blagoslavljale vse do vznožja Planinske gore. Pri cerkvi sv. Marjete smo počakali še ostale romarje. Dež se nas je počasi le usmilil in proti vrhu gore se je že začelo jasniti.

Vsi veseli smo pri cerkvi zagledali že kar nekaj romarjev, ki so gor prispeli z avtomobili. Sledila je sv. maša, ki jo je daroval naš župnik g. Jožef Krnc. Na kratko nam je opisal zgodovino planinske romarske cerkve. Zmolili smo litanije matere božje. Naša organistka Simona Lekšan pa nam je olepšala mašo z igranjem orgel in ljudskim petjem. 

Po maši so nas naši romarji presenetili s kavico, pecivom...in "ta kratkim". Na nebu se je prikazala mavrica in težko pričakovano sonce, ki nas je poleg Marinkinega čaja še posebej ogrelo. Kar težko smo se poslovili od Planinske gore. Pohodniki smo tudi nazaj odšli peš po drugi poti in sicer čez Unško koliševko, kjer je še marsikaj za pogledat. To pa naj ostane skrivnost za drugo leto.....

K. Ž.

Foto: Jože Žnidaršič