Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Svečnica

Cerknica
02.02.2016

Svečnica – praznik luči - praznik Jezusovega darovanja v templju.

Na praznik Jezusovega darovanja v templju je bila poleg svetih maš v Cerknici, tudi maša pri Svetem Lovrencu, v Dolenji vasi.

Pri bogoslužju je duhovnik najprej blagoslovil sveče.

Sveča je krščanski simbol, ki predstavlja zmago luči nad temo. Sveča ima tudi to lastnost, da ko sveti in daje toploto, da tudi izgoreva. Predstavlja naše življenje, ki prav tako kot sveča, daje svetlobo in toploto, hkrati pa tudi izgoreva.

Prvotno ime današnjega praznika je bilo 'Marijino očiščevanje'. Po Mojzesovi postavi je morala vsaka mati, ki je rodila sina, štirideseti dan po porodu priti v tempelj, tam darovati in se tako 'očistiti'. Temu predpisu se je podredila tudi Marija, Jezusova mati. Ona je Jezusa spočela in rodila deviško, zato je obred očiščevanja ne bi obvezoval. Vendar se mu je podvrgla. Kakor v vsem, se je tudi tukaj pokazala za Gospodovo deklo in izpolnila je božjo postavo. Sprejela je božji načrt. Kar ni razumela, je shranila in premišljevala v svojem srcu.

Devica Marija nam je zgled, da bi znali tudi mi sami odkriti v sebi tisto kar Bog načrtuje z nami. Njen zgled posvečenega življenja, nam je v veliko pomoč. Njena neomajna vera in zaupanje nas spodbuja, da razmislimo, kako mi sami darujemo svoje življenje.

K.Ž.

foto: Jože Žnidaršič