Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Skavti se na današnji dan spominjamo Roberta Baden Powlla

Cerknica
22.02.2017

Robert Baden Powell, ustanovitelj skavtov  

 22. februarja skavti praznujemo rojstni dan našega ustanovitelja Bi-Pija - dan spomina.
Srečanje smo pričeli z mašo, potem pa smo si s pomočjo časovnega stroja ogledali posnetek prvega tabora, obiskal pa nas je tudi sam Bi-Pi.
Sledil je kviz in igra, kjer smo podrobneje spoznali njegovo življenje.
Na koncu smo se posladkali s palačinkami, za spomin pa so dobili bombom z Bi-Pijevo mislijo.
Marjeta Zgonc - Navihana zebra
Foto: Blaž Žnidaršič - Marljivi jelen
 

Bi-Pi

Rodil se je 22. februarja 1857, kot šesti sin in osmi od desetih otrok mame Henriette Grace ter očeta H. G. Baden Powella, anglikanskega župnika. Nadeli so mu ime Robert Stephenson Smyth.

Bi-Pi kot učitelj ni z dolgimi pridigami usposabljal samega sebe, temveč je svoje varovance navajal na to, da pri učenju dajejo prednost lastnim izkušnjam. Opisani sistem je kasneje, ko je koval metodologijo skavtstva, označil za learning by doing, kar po slovensko pomeni učenje z delom.

Zatem, ko je Bi-Pi služboval še v Afganistanu, Dalmaciji, na Malti in mimogrede napredoval v stotnika, so ga poklicli v Južno Afriko. Tam je napisal svojo prvo knjigo Napotki za ogledništvo. Knjiga, ki je izšla v letu 1899, je doživela nepričakovan uspeh.

Poleti 1907 je zbral 22 fantov iz različnih družbenih slojev in jih peljal na poskusno taborjenje na otok Brownsea. Ta uspešen tabor štejemo za začetek skavtskega gibanja.

Vsepovsod po Angliji, so na osnovih Bi-Pi-jeve knjige začele nastajati skupinice skavtov. Delali so predlogih revije Skavt. Ob koncu leta 1908 se je v uradni skavtski seznam vpisalo že 60.000 fantov.

Leta 1909 so se fantov, pridružila tudi dekleta - skavtinje.

30. oktobra 1912 pa se je Bi-Pi poročil z Olave, ki je bila 32 let mlajša in sta se spoznala na ladji, ki je potovala proti Zahodni Indiji. Leta 1916 je Olave tudi prevzela v roke angleške skavtinje in nazadnje postala vrhovna načelnica skavtinj.

Leta 1916 je tudi nastala veja volčičev (do takrat je bilo skavtstvo namenjeno zgolj za vejo izvidnikov), tri leta kasneje pa še veja popotnikov. Istega leta je škotski zemljiški posestnik podaril skavtom park Gillwell, kjer od takrat potekajo izobraževanja skavtskih voditeljev.

Leta 1920 so v Londonu pripravili prvi Jamboree - svetovno srečanje skavtov, ki se ga je udeležilo 8.000 skavtov iz 27. držav.

Bi-pi je v javnosti zadnjič nastopil na petem svetovnem jamboreeju, leta 1937 na Nizozemskem, pred 30.000 skavti. Osmega januarja 1941 je Bi-Pi za vedno zatisnil oči, v raju visoke afriške savane pod zavetjem gora Kenije.