Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Ob slovenskem kulturnem prazniku nastopili ...

Cerknica
08.02.2017

V Salezijanskem mladinskem centru v Cerknici nastopajoče pozdravila polna dvorana ...

Državna proslava s podelitvijo Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada je potekala na predvečer slovenskega kulturnega praznika v Cankarjevem domu, istega dne je bila v Kulturnem domu Cerknica osrednja prireditev, posvečena na Taboru rojenemu skladatelju in tenoristu Franu Gerbiču, saj letos obeležujemo 100-letnico njegove smrti, 8. februarja, na Prešernov dan, pa se je po večerni maši kulturni program odvijal tudi v dvorani cerkniškega Salezijanskega mladinskega centra.

Škarje in platno je v režiserske roke vzela gospa Urška Knez, ki se je že večkrat izkazala kot odlična scenaristka in organizatorka župnijskih prazničnih prireditev in slavnostnih srečanj. Po uvodni državni himni, Zdravljici, se je župnik Jožef Krnc zahvalil vsem sodelujočim, navzočim poslušalcem, ki so do zadnjega kotička napolnili dvorano, pa zaželel lep, bogato doživet večer.

In le kako ne bi bil?

Vsi nastopajoči so si na prsi pripeli broške, ki jih je v obliki rožice v barvah slovenske zastave izdelala gospa Marjetka Koščak, Kristina Knez je prireditev povezovala z izbrano besedo, pod odrskimi lučmi so se zvrstili najmlajši, ki so s pesmijo prinesli toplino in Luč, ter mladi in po srcu mladi interpreti, ki so med drugim recitirali Prešernove Gazele, Povodnega moža in Sonetni venec, sestavljen iz štirinajstih sonetov in dodatnim petnajstim, akrostihom. Dekliški septet Škofijske klasične gimnazije iz Ljubljane, Mladinski pevski zbor in Mešani pevski zbor cerkniške župnije, ki so jim dirigirali Kristina Knez, Tadej Zalar in Simona Lekšan, so bogat program tudi pevsko obarvali.

Obiskovalci in nastopajoči si ta večer niso nalili le skodelice kulture. Ob koncu so se lahko podružili ob toplem čaju in pecivu, za kar so poskrbele predstavnice župnijske Karitas in druge prostovoljke, prav gotovo pa so pomenkovali tudi o tem, da Prešeren najbrž še ni imel tako prisrčne Urške, kot je bila najmlajša nastopajoča, Katarina Knez, ki je z bratom Janezom, povodnim možem, za nastop dobila največji aplavz.

»Bog živi ves slovenski svet!« je leta 1844 v Zdravljici zapisal Prešeren in mi v Gospodovem letu 2017 dodajamo: »Ja, pa cerkniškega še posebej!«

Anita Leskovec

Foto: Blaž Žnidaršič