Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Na pohodu po cerkniških ulicah ...

Cerknica
05.12.2017

Miklavž je s svojo nebeško vojsko obiskal starejše farane.

Kakšno presenečenje!

Na vratih se prikaže sv. Miklavž s svojimi angelčki in parklom. Kot v

starih časih, ko smo kot otroci vsi veseli in hkrati prestrašeni

čakali dobrega moža. Smo bili dovolj pridni, da nam  sv. Miklavž

prinese kako skromno darilce? Smo bili poredni in bo parkelj samo

zarožljal s težko verigo in nam požugal s palico?

 

Spomini, spomini! In tih večer je v trenutku postal večer spominov ...

 

Gospa Ančka Ulaga je bila veselo presenečena: Na Miklavžev večer me je hišni zvonec poklical pred vhodna vrata. Zagledala sem čudovito lepo druščino Miklavža, angelov in seveda parkeljnov. Nisem jih pričakovala, zato sem bila tako prijetno presenečena, da v svoji zmedenosti nisem našla pravih besed. Njihov prisrčni pozdrav, nastop in obdarovanje je bilo bogatejše od vseh možnih daril, ki jih je mogoče kupiti z denarjem.
V mojem otroštvu so bili taki običaji skriti v domovih, niso bili za javnost.
Obdarovanje je bilo skromno, vendar smo otroci vseeno živeli v velikem pričakovanju. Miklavža in angelov si nisem niti predstavljala, saj jih nisem nikoli videla. Danes je drugače, vendar bi bilo še veliko lepše, če bi otroci znali ceniti običaje in praznično vzdušje brez velikih materialnih dobrin.
Hvaležna in srečna sem, da so med nami še vedno družine in ljudje, ki so s svojo nesebično dobroto in požrtvovalnostjo pripravljeni ohranjati ljudske običaje, zato je še upanje za našo domovino. Njihov nastop, čeprav kratek, je bil tako preprosto prijazen in čudovit, da ti še dolgo ostane v spominu.
Še enkrat hvala Miklavžu in njegovim spremljevalcem za prisrčen obisk in nastop. Zahvala naj velja tudi vsem ostalim Miklavžem in Miklavžinjam ter njihovim pomočnikom, ki so v teh dneh prinašali veselje v naše domove in naša srca.