Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Na Jezeru ... 2019

29.06.2019

Spoštovani, današnji praznik našega zavetnika bomo med drugim obeležili tudi z blagoslovom notranjskih noš, v kakršne so po novem odeti Ljudski pevci Jezerci. Oblikovane so po sliki neznanega slikarja iz leta 1753 oziroma po podobi svete Notburge na kaseti kora v naši cerkvi. Izdelane so iz starega lanenega platna, vanje je bilo vloženih na stotine ur pridnega strokovnega in praktičnega dela, pri čemer moramo posebej omeniti vlogo znane slovenske etnologinje doktorice Marije Makarovič. Sveta Notburga je bila sicer po obsežnem zapisu, ki je leta 1892 izšel v Ljubljani, rojena leta 1265 v mestecu Rotenberg. Najbolj se je odlikovala po radodarnosti, ljubezni in usmiljenju do ubogih. Kot mlada grajska služabnica je vsak dan po kosilu dolgi vrsti beračev, ki so prihajali pred grajske duri, razdeljevala jedi, ki so ostale. Svetnica je postala tudi zaradi drugih dobrih del, a bržkone so jo ljudje skozi stoletja častili prav zaradi njene ljubezni do revežev, ki je ganila celo grajskega gospoda in njegovo gospo.

In vse to potrjuje tudi tisti stari rek, da ni bogat, kdor veliko ima, temveč tisti, ki veliko daje. In zdaj bo naš župnik gospod Jožef Krnc noše blagoslovil. Prosim!

 

Spoštovani, ob koncu današnje svete maše bi se radi zahvalili našemu dozdajšnjemu župniku magistru Jožefu Krncu, ki odhaja službovat drugam, za vse, kar je dobrega storil za našo vas in župnijo, še posebej za mlade, ki so ga vzljubili in res vzeli za svojega, saj se je ves čas trudil vzgajati jih v dobre kristjane. Vsem skupaj je dajal zgled tudi kot dober gospodar, saj je skupaj z župljani opravil številne prenove streh in drugih delov tako farne kot podružničnih cerkva ter drugih objektov. Skupaj s Knjižnico Jožeta Udoviča Cerknica je izpeljal v državnem merilu enkraten projekt urejanja župnijskega arhiva, s katerim je pisno dediščino ohranil za prihodnje rodove.

Za svoje vsestransko delovaje je prejel taborsko priznanje Občine Cerknica, za nas pa je dragoceno predvsem zavedanje, da je velik človek in prijatelj, vedno nasmejan in pripravljen soljudem nameniti prijazen stisk roke in toplo besedo. A služba je pač služba in njegove dobrote bodo odslej deležni drugod. Jožef, radi te imamo in pogrešali te bomo. Ker imate tudi duhovniki sem ter tja kakšen prost dan, se pa le oglasi na pogovor ob kavici ali kozarčku. Vedno te bomo veseli. Pa srečno! 

In zdaj, drage sovaščanke, spoštovani sovaščani, faranke in farani, sorodniki, dragi gostje, tudi tisti, ki ste se nam morda pridružili po sveti maši ob prazniku našega zavetnika, lepo pozdravljeni ob blagoslovu traktorjev, ki je postal že kar tradicionalen. Opravil ga bo naš župnik gospod Jožef Krnc, da bi  lastnikom dobro služili, da se ne bi kvarili in da bi bilo delo z njimi varno. V povorki se bo zvrstilo veliko traktorjev in drugih delovnih strojev, ki so jih lastniki minule dni čistili in loščili, da se svetijo kot novi, po blagoslovu pa bodo spet imeli enoletno »garancijo«, do tedaj, ko se čez leto dni spet srečamo tukaj.

Po blagoslovu traktorjev se preselimo na igrišče ob našem gasilskem domu, kjer vas v nadaljevanju današnjega praznovanja čaka pokušina dobrot, ki so jih pripravile naše vaške žene, pa imeniten golaž, ki ga je ves dan kuhal naš jezerski župan Aco Petrič, in jagenjček, ki ga je spekel Levarjev Frenk. Druženje bo obogatila tudi glasba tako domačih pevk in pevcev kot tudi posebnega gosta Vilija Resnika.

-Z nami je danes torej tudi znani slovenski pevec Vili Resnik, ki si je kljub napornemu večeru, ki ga še čaka, vzel čas in prišel popestrit naš praznik z venčkom svojih uspešnic. Vili, prosim!

Vilija, ki se mu lepo zahvaljujem za njegov nastop, zdaj čaka še naporna pot do Slovenske Bistrice, še prej pa ga prosim, da izžreba tri praktične nagrade za naše traktoriste, ki so se udeležili današnjega blagoslova.

-Vili Resnik, hvala za današnji nastop na Dolenjem Jezeru in srečno pot na Štajersko!

Na oder pa vabim tudi našega župnika Jožefa Krnca, da tudi on izžreba imena treh naših sovaščanov, ki bodo z blagoslova odnesli praktične nagrade, za katere je poskrbel Tomaž Cvetko. Prosim!

   In zdaj nam bodo zapeli Ljudski pevci Jezerci, ki že pet let ohranjajo tradicijo ljudskega petja. V naši vasi so sicer od nekdaj zelo radi in veliko prepevali. Pesem je bila sestavni del življenja, vaščani so peli ob druženju, ob kmečkih opravilih in drugih priložnostih, pevke in pevci, ki v skupini pojejo zdaj, pa so že izdali tudi prvo zgoščenko, ki naj bi se ji kmalu pridružila še ena. Jezerci pogosto nastopajo, lani na primer kar približno 30-krat, med drugim prirejajo zdaj že tradicionalne prireditve ob Miklavžu, Materinskem dnevu, Dnevih Notranjskega parka in blagoslovu traktorjev. Danes nam bodo najprej zapeli PredicoSinoči je pela in posebej za našega Jožefa Krnca pesem Slaviček.

Praktičnih nagrad imamo še nekaj, zato prosim Frenka Levarja, da tudi on izžreba dobitnike treh od njih.

Zdaj pa bomo prisluhnili ljudskim pevkam, ki prepevajo v okviru Prostovoljnega gasilskega društva Dolenje Jezero, s čimer nadaljujejo delovanje kulturne sekcije. Pevke skupine Jezerska tršca sicer pojejo od leta 2013. Ime so si nadele po vodni rastlini, ki ji Jezerci rečejo tršca, te pa je v našem jezeru največ. Skupino strokovno vodi Alja Klemenc, študentka Konservatorija za glasbo v Celovcu, kjer končuje magisterij koncertnega klavirja, že prej je diplomirala iz pedagoškega poučevanja,  študira pa tudi dirigiranje.

Za operativni del skrbi Marija Leskovec. Pevke prepevajo pesmi, ki so že skoraj izginile in jih tako varujejo pred pozabo, hkrati pa se enkrat na teden prijetno družijo v prostorih gasilskega doma. Za danes so izbrale Svarilo in Izgubljeni cvet, ponarodeli pesmi pesnika in duhovnika Simona Gregorčiča.

In zdaj prosim še Marijo Leskovec, da tudi ona izžreba tri prejemnike nagrad, ki jim bodo te prišle prav pri njihovem delu s traktorji, Marija, izvoli!

Ker na mladih svet stoji, pa nam bodo za prijetno druženje zaigrali in zapeli še Narodnjaki skupino sestavljajo Jan, Dominik, Žan, Simona in Sara. Vsem nastopajočim hvala, vam, ki se udeležujete današnjega praznovanja, pa hvala za obisk in lep večer še naprej. 

Zapis iz programa ob prazniku (sestavil in bral g. Marko Škrlj iz Jezera); fotografiral: Tine Šubic