Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Ljudske pevke - Jezerska tršca

Dolenje Jezero
07.01.2017

Božični koncert na Jezeru

V podružnični cerkvi Sv. Petra na Dolenjem Jezeru smo v soboto, 7. januarja,  po večerni maši, ki jo je daroval župnik gospod Jožef Krnc, prisluhnili koncertu z naslovom Prišli so sveti trije kralji.

Ljudske pevke Jezerska tršca, ki delujejo v okviru Kulturne sekcije PGD Dolenje Jezero, so zapele stare božične in trikraljevske pesmi, ki so se skozi čas ohranile v vasi. Prireditev je vodila Helena Frece.

Kulturna sekcija je bila ustanovljena pred 91-timi leti, sestav ljudskih pevk pa deluje in poje od leta 2013. Za pevski del skrbita Alja Klemenc in Truda Zigmund, za operativnega pa Marija Leskovec.

V programu so se zvrstile stare ljudske pesmi, ki so jih nekoč peli po domovih ali v cerkvi.

Pevke so zapele tudi dve pesmi, ki živita in ju pojejo le na Jezeru, in sicer na drugi in tretji sveti večer pri molitvah v cerkvi, na ta način pa ohranjajo dobro staro navado. Mladi glasbenici Neža Korošec in Anja Kebe sta ob jaslicah, ki jih vsako leto z veliko ljubeznijo postavi Matej Mestek, na strunah citer in violine pričarali vzdušje Svete noči, da nas v cerkvi ni preveč zeblo, pa je poskrbel Tomaž Cvetko, ki je posebej za to priložnost uredil ogrevanje.

Praznično druženje smo nadaljevali ob toplem čaju in kuhanem vinu v dvorani gasilskega doma, kjer smo preživeli resnično lep večer.

Marija Leskovec

Foto: K.Ž.