Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

KRST PRI SAVICI ...

Kulturni dom Cerknica
08.02.2019
Prešernov dan bomo praznovali tudi 15. marca 2019, ko bo v Kulturnem domu ob 19. uri RECITAL
Več o dogodku, na plakatu.
Organizator: Župnija in Občina Cerknica

 

 

Krst pri Savici ( FRANCE PREŠERN )

Krst pri Savici je obsežna epsko-lirska pesnitev, ki jo je v drugi polovici leta 1835 napisal slovenski romantični pesnik France Prešeren in z njo postavil Slovencem trajen pesniški spomenik.

 

Vsebina „Krsta“ je pokristjanjevanje Karantancev v 8. stoletju, glavne osebe pa sta pogana Črtomir in Bogomila ter vojvoda kristjanov, Valjhun. Prešeren v pesnitvi Črtomirja in njegove soborce prikaže kot romantične junake, ki ljubijo svobodo in niso pripravljeni se podvreči tujemu jarmu. Njegov veliki nasprotnik je vojskovodja Valjhun, ki z mečem in bojem nasilno širi novo vero. Že šest mesecev trajajo boji in kristjani so v silni premoči. Črtomir se s svojimi tovariši zateče v Ajdovski gradec pri Bohinju, kjer pride do zadnjega odločilnega spopada, v katerem padejo vsi Črtomirjevi vojščaki in prijatelji. On sam se po izgubljeni bitki zateče k slapu pri Savici, kjer se še enkrat sreča s svojo ljubljeno Bogomilo. Iznenaden mora spoznati, da se je le-ta medtem pustila krstiti in prosi tudi njega, da se s krstom obvaruje gotove smrti. Črtomir se vda in prevzame novo vero ter postane sam oznanjevalec krščanstva. 

Prešeren je pesnitev pozneje z uvodnim sonetom posvetil svojemu tragično umrlemu prijatelju Matiji Čopu.

 

Krst pri Savici je deveti recitalski projekt Janka Krištofa, ki ga posveča spominu na svojega pokojnega očeta in na pokojno podpredsednico farnega sveta v  Bilčovsu Ani Reichmann.  Glasbeno ga tokrat spremlja znani koroški pianist Tonč Feinig, ki je za ta projekt napisal tudi spremno glasbo.

 

Janko Krištof je župnik v Bilčovsu na avstrijskem Koroškem, dekan dekanije Borovlje in predsednik Krščanske kulturne zveze v Celovcu. S svojimi recitali hoče zbujati  čut za lepoto slovenske in svetopisemske besede.