Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Koncert na Jezeru ... ''Prišli so sveti trije kralji.''

Dolenje Jezero
06.01.2019
Tradicionalni koncert ljudskih pevk Jezerska tršca – Dolenje Jezero
V podružnični cerkvi Sv. Petra na Dolenjem Jezeru smo v nedeljo, 6. januarja  prisluhnili 2. tradicionalnemu koncertu ljudskih pevk Jezerska tršca z naslovom: ''Prišli so sveti trije kralji.''
Letošnji koncert je potekal ob izbranem veznem besedilu Helene Frece, ki je vpletla v svojo pripoved legendo o prihodu treh kraljev, ki so sledili zvezdi repatici in sporočilu o rojstvu Ljubezni. Ljudske pevke so zapele stare božične in koledniške pesmi, ki so se skozi čas ohranile v vasi in v bljižnji okolici. V letošnji izbor so vpletle tudi dve pesmi, ki ohranjata staro stoletno izročilo in se pojeta na drugi in tretji sveti večer pri molitvah v cerkvi na Jezeru.
Koncert sta v starodavni cerkvici spremljali tudi glasbenici Neža Koščak na violončelu in Mirjam Boštele na klavirski harmoniki. Z venčkom božičnih pesmi sta dodatno obogatili koncert. Najlepša pesem Sveta noč letos praznuje dvestoletnico svoje prve izvedbe. In kot vedno nas je nagovorila in pobožala dušo, da smo bili priča spominu na rojstvo Božje Ljubezni.
Cerkev je bila prijetno toplo ogreta, za kar je poskrbel Tomaž Cvetko. V lepo okrašeni cerkvi  ob jaslicah, ki jih vsako leto z veliko ljubeznijo postavi Matej Mestek, so pevke zaključile koncert. 
Praznično druženje smo nadaljevali v dvorani gasilskega doma ob toplem čaju, kuhanem vinu in drugih času primernih sladkostih in priboljških. Z dobrimi željami in stiskom roke drug drugemu, smo preživeli resnično lep in radosten večer.
Valerija Klemenc
Foto: Tine Šubic