Praznik svetih treh kraljev oz. Gospodovega razglašenja najbolj poznamo po tem, da takrat k novorojenemu Jezusu pridejo trije kralji in prinesejo vsak po eno darilo: zlato, kadilo in miro. V spomin na to, na ta dan, 6. januarja v jaslice postavimo te tri kralje: Gašperja, Miha in Boltežarja.

Na predvečer praznika je tretji sveti večer, zato kristjani takrat svoje domove pokropimo z blagoslovljeno vodo in pokadimo s kadilom. S kredo pa nad vhodna vrata napišemo letnico in začetnice imen teh kraljev: 20+G+M+B+17

Od leta 1994 se preko Misijonskega središča Slovenije obuja star običaj koledovanja, ki mu dodajamo pomen solidarnosti. Otroci in mladi, ponekod pa tudi starejši, kot koledniki hodijo od hiše do hiše, prepevajo in prinašajo blagoslov. Z zbranimi sredstvi vsako leto podpremo več projektov slovenskih misijonarjev.

http://www.missio.si/tka

V Cerknici so se dve odrasli skupini kolednikov odpravili včeraj. Otroci začnejo v četrtek, 29. decembra.  Akcija bo potekala do 6. januarja 2017 . Zaključek bo pri večerni maši z obiskom svetih treh kraljev v župnijski cerkvi na Taboru.

K.Ž.

Foto: Jože Žnidaršič

Naša sobrata in nekdanja kaplana v Cerknici g. Peter Ivančič, ki je na Kubi in g. Danilo Lisjak vam vsem voščita blagoslovljen Božič in milosti polno leto 2017. http://cerknica.donbosko.si/bozic-2016