Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Kako so nastajale Vaše jaslice ?

Župnija Cerknica
04.01.2019
Imate doma domiselne jaslice? Pošljite nam fotografijo, lahko s kratkim opisom jaslic in vaših doživetij!
novicke.smc@gmail.com
Fotografije bomo objavili na naši spletni strani ...

1. Lesene jaslice pri cerkvi sv. Vida v Martinjaku. Avtor: Slavko Premrov

 

2. Lesene jaslice pred župniščem v Cerknici. Avtor Slavko Premrov je jaslice podaril župniji Cerknica. (nočni in dnevni posnetek)

 

 

3. Jaslice v župnišču. Avtorji: bratje salezijanci v Cerknici (dve slikici, detajl in celotne jaslice)

 

 

 

4. Jaslice, ki so nastale doma pri družini Mlakar iz Cerknice. "Štalco nam je iz mavčne mase in lesa naredila moja mami pred petnajstimi leti. Figurice so večinoma stare, podedovane od mojih staršev. Pri postavitvi zelo rad sodeluje najin sin Nik, ki vsako leto doda še kaj novega. Tudi čreda ovčk se iz leta v leto krepi zahvaljujoč njemu." (Mami Slavica)

 

 

 

 

5. Jaslice v Zelšah, pri Koščakovih na hišnem pragu. Mama Marjetka je dobila navdih iz Vipavskega Križa, kjer jaslice postavijo zunaj in so na ogled vsem ...

6. Juretove glinene jaslice pri Buclovih v Dolenji vasi. Glinene jaslice je ata kupil pred leti, ko vnuka Jureta še ni bilo. Te družinske jaslice so nekaj let počivale na varnem, saj je bil mali Jure preveč radoveden in poln idej, kako bi še "popravil" postavitev. Letos si je zaželel, da bi bile v njegovi sobi malo drugačne jaslice kot prejšnja leta. Strinjal se je, da namesto maha položi svoje zelene predpražnike, ki so med letom njegova polja in še marsikaj. Obljubil je, da bo nanje skrbno pazil, saj rezervnih figur nimamo.(Buclovi iz Dolenje vasi) 7.Družinske jaslice - Buclovi iz Dolenje vasi. Letos sta bila glavna jasličarja Jure in njegov stric Jon. Jure je letošnje jaslice podaljšal, tam je nastalo hribovje. Štalica, lesen kozolec in okvir za na staro "Singerco" so že dolgo pri hiši, ovčjo stajo je lani izdelal Jure za svoje sobne jaslice, številne ovce so iz osnovnošolskih časov naših štirih Buclov - z obiski devetdnevnice so jih nabrali toliko, da smo jih lahko veliko poklonili sorodnikom. Črn vranec in rjava medveda so najstarejši liki - še v jugoslovanskih časih je bila čigumam v vrečki priložena figura ... Jaslice niso posebne, ampak dragocene - naše. (Buclovi iz Dolenje vasi)

8. Bajčkove jaslice pri ta mladih. Letos so jaslice gibljive. Pastirčku ovca pobegne v votlino. Lovi jo, ampak je ne ujame. Angelček leti nad jaslicami, med skalovjem pa žubori voda ... (Avtorja: Blaž in Sara)

 

 

9. Jaslice pri družini Dovjak.  Jaslice so vsako leto malo drugačne.  Ovčk je z vsako devetdnevnico več, trenuto jih je okoli 98 repov, se pa kakšna tudi izgubi, vendar za to so tu pastirji. Voda priteče iz pod skalovja in teče po zvitem potočku v jezero, kjer ponikne v globočine našega življenja. Jezusova votlina daje občutek zavetja in nas opominja kako malo je potrebno za življenje. Vera, upanje, ljubezen. Pa lepo leto 2019.(Boštjan in Mojca)

 

 

10. Jaslice pri Janji in Aljažu Mihelčič: "Najine jaslice, ki so malo drugačne od ostalih. Smrečica je najino delo, darilca pod njo pa so za vse, ki so si in se še bodo jaslice ogledali v živo." (Janja in Aljaž)

 

 

11. Jaslice na Loškem, pri družini Kraševec:

"Naše jaslice, ki so mi zelo pri srcu, so pa iz Bolzana (Italija), keramike Thun.

Značilnost za njih je, da imajo vse figurice odprta usta (na O), ker se "čudijo" novorojenemu božjemu otroku." (Nadja in Primož)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12. Jaslice pri družini Žnidaršič.
Avtor: Mihaela Žnidaršič; Na obisku sveti trije kralji ...
 
 
 
 
13. Jaslice v cerkvi sv. Petra na Jezeru.
Dolga leta jih postavlja Matej Mestek iz Jezera. Samo lansko leto, ko mu je ravno umrla stara mama, so na pomoč priskočili sosedovi, Cvetkotovi.
Matej pripoveduje, da se v cerkvi na Jezeru moli rožni venec na vse tri svete večere. Jaslice se je tu postavljalo vsako leto, od kar pomni.
Pred letom 1957 so bile jaslice papirnate in se jih je kar zataknilo v mah. Leta 1957 pa je že pokojni Štembergerjev Tone (njegova žena je bila Jezerka) naredil hlevček. Isto leto so vaščani prejeli neki denar iz Amerike. Za ta denar so kupili figure. (Matej Mestek)