Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

Božični koncert v župnijski cerkvi v Cerknici

Cerknica
14.01.2017

Župnijski mešani pevski zbor pod vodstvom gospodične Simone Lekšan je v soboto 14. januarja zvečer nastopil v cerkvi Marijinega rojstva v Cerknici z lepimi božičnimi napevi ...

V goste so povabili Obrtniški mešani zbor >> Notranjska<< pod vodstvom g. Janeza Gostiša, ki prav tako, kot naš zbor, prepeva že 30 let.

PROGRAM je povezovala gospa Marija Zgonc:

MePZ Cerknica zborovodja: Simona Lekšan

Sancta Maria (J. Schweitzer,  za mešani zbor prir. S. Lekšan)

Pesem o rojstvu (L. Kramolc)  solo Marjan Primožič

Eno je dete rojeno (koral, M. Tomc)

Zveličar dans' se je rodil (A. Vavken)

Sveti večer (F. Gerbič)

OMePZ »Notranjska«

zborovodja: Janez Gostiša

Tiho lučka gori (F. Potočnik)

Na grebenih gora (F. Gačnik)

Pojdem u rute (narodna, prir. L. Kramolc)  solo Vika Korošec

V nočni tišini (poljska božična)

MePZ Cerknica

zborovodja: Simona Lekšan

Božična uspavanka (J. Rutter)

Betlehem (fra. napev, harm. C. F. Gounod)

Zvezde gorijo (M. Tomc)

Pastirci kam hitite (A. Vavken)

Gospod te blagoslovi (J. Rutter)

Skupno

Sveta noč

Gospod župnik Jožef Krnc se je lepo zahvalil vsem pevcem, tako našim za zvesto sodelovanje, tako gostom za obisk in lep nastop. Člani pevskega zbora pa so poklonili majhna presenečenja vsem, ki spodbujajo  in pomagajo, da pevci radi prihajajo na vaje in nam lepšajo nedeljske in praznične maše.

MePZ župnije Cerknica se zahvaljuje OMePZ >> Notranjska<< za pogostitev in veselo druženje v mladinskem centru. Druženje se je zaključilo z nekaj skupnimi pesmimi in z dogovorom, da se kmalu spet srečajo.

K.Ž.

Foto: Blaž Žnidaršič

Zgodovino našega zbora se je bralo na koncertu ob praznovanju njihove 30-letnice delovanja, 24.9.2016 v Zelšah. Ob tej priliki pa imamo tu ponovno podano njihovo pot:

MEŠANI PEVSKI ZBOR ŽUPNIJE CERKNICA

Ko nam spomin seže v leto 1986, nam pred očmi zaplešejo slike prvih pevskih vaj mešanega pevskega zbora, za katerega je pevce zbral takratni župnik g. Jože Vidic. Mnogo poti je prevozil s kolesom, da je zbral v zbor mlade,ki do tedaj še nikoli niso bili pod zborovsko taktirko in tiste, ki smo imeli za seboj  že kar nekaj vaj in nastopov. Prvo zborovodkinjo, Zalko Čušin, si je izposodil v Koroški Beli, zato smo se vsak petek zvečer  trudili, da bi se naši glasovi ubrali in bi zaslišali lepo štiriglasno petje.

Kmalu smo pridobili še nekaj mladih mož in žena in tako smo po štirih tednih vaj že imeli prvi „nastop“ in peli pri sv. maši. Sledile so nove skladbe, pridobili smo še nekaj članov, se veselili ob porokah in se naučili tudi poročne koračnice. Kmalu si je Zalka med našimi fanti izbrala moža. Sledila je poroka in izgubili smo zborovodkinjo. Ker si je Alenka Šuster, ki je na orglah spremljala naše petje, nabrala veliko znanja, smo jo posvojili in uspešno prepevali pod njenim vodstvom kar nekaj let.

Leto 1994 je bilo za naš zbor prelomno, saj smo se takrat okrepili s člani mladinskega zbora in še nekaterimi pevci iz prejšnjega. Bili smo številčni in zato smo izvajali tudi skladbe, ki so bile zahtevnejše.

Leto 1996 nam je ljubezen zborovodkinjo Alenko odpeljala daleč čez veliko lužo, v Kanado, in zopet smo ostali brez vodje. To mesto je nato prevzela mlada Andreja Mele. Pod njenim vodstvom smo prepevali eno leto. Pri vodenju ji je pomagal takratni kaplan g. Drago Gačnik. Po letu dni smo menjali zborovodjo in na orglah nas je spremljal mladi Tadej Podobnik. Kljub mladosti je imel veliko znanja, volje  in sposobnosti. Skupaj smo napredovali v petju, pa tudi duhovno. Pred prazniki smo vedno dobili pismo, ki nas je spominjalo, da se na praznik pripravimo s petjem in s spovedjo. Pevci smo postajali starejši, zrelejši in vedno bolj povezani s prijateljskimi vezmi, katere smo utrjevali z izleti ob koncu šolskega leta. Med letom pa še vedno praznujemo svoje godove in rojstne dneve, se poveselimo, spominjamo, kaj vse smo v 30. letih našega skupnega prepevanja doživeli in nikoli nam ni dolgčas.

Tudi Tadej nas je zapustil, ko je odšel  in postal pianist in asistent na akademiji. Mesto zborovodje in organista je prevzel Tadej Zalar. Skupaj smo potovali skozi čas, prepevali in se družili dve leti.

Ker je imel veliko obveznosti, je leta 2013 za dirigentsko palico in orgle stopila mlada Simona. Možem se bolj svetijo oči, ko pogledajo mlado organistko, se rajši učijo. Pa tudi žene in dekleta  pod njenim vodstvom dobro napredujemo.

Zboru se je pridružilo nekaj novih, mladih glasov. Tri pevke in trije pevci prepevamo v zboru že od vsega začetka, skozi čas pa so se nam pridružili še ostali. Veliko jih je iz zbora odšlo, ker so se odselili, se poročili, dobili otroke in se je njihova porodniška malo zavlekla.

Današnji koncert  smo pripravili navdušeno. Upam, da bomo to navdušenje tudi prikazali in se nam bo še kdo pridružil. Vsakdo vabljen!

Tatjana Lekšan

http://cerknica.donbosko.si/pevski-zbor

http://cerknica.donbosko.si/30rojstni-dan-zupnijski-mesani-pevski-zbor-proslavil-v-zelsah