Toggle menu Skupina Donbosko
Donbosko.si
Donbosko povezave

90 let ...

Cerknica
13.05.2017

Na dan, 13. maja 2017, ko so se množice zgrinjale k praznovanju sto-letnice prikazovanja Marije v Fatimi, je s svojo bolno hčerko in prijatelji praznovala 90. rojstni dan tudi Fani Šajn iz naše župnije.

Življenje ji ni bilo postlano z rožicami, bilo je bolj deroča reka, ki jo je butala ob bregove, jo vrgla na površje in že spet se je potapljala v stiskah, skrbeh in strahu za bližnje.

Vendar optimistična, vedno vedra, razsodna, polna smisla za humor z mnogimi življenskimi izkušnjami, je zmogla prebroditi mnoge preizkušnje in stran poti.

Pred 90. leti je zagledala luč sveta v številni revni družini v Bečajih na Notranjskem, iz župnije Sveti Vid. 9-letna deklica je ostala brez ljubeče in skrbne mamine roke. Takoj po mamini smrti se je pet-članska družina razpršila na različne strani, da bi preživeli. Dobri, premožnejši ljudje so si Fani podajali iz rok v roke kot pesterno, pastirico in služkinjo vse od Begunj, Kamnika pod Krimom in Dolenjo vasjo.

Kot pridna, skromna in poštena delavka si je pridobila ugled. Vso svojo mladost pa je preživela v strahu, da bo razočarala svoje gospodarje, če bo naredila kaj narobe. Šele na prigovarjanje si je upala odrezati zasluženi kos kruha. Ves njen zaslužek so njeni gospodarji prelili v obleko in obutev ter skromno preživetje. Nad tem se ni nikoli pritoževala. Sama je izkoristila vsako priložnost, da se je izobraževala in postala je natakarica. Predvsem pa zavzeta trgovka in v številnih trgovinah poslovodkinja. Ker je vsak dan tudi prelivala in pretehtavala razne strupene artikle, si je nakopala hudo »asmo« s katero ima še zdaj težave.

V času po vojni, ko so ljudje stali več ur pred trgovinami, da bi si izbrali kak meter blaga, so vaški politiki bdeli nad strankami, ki jim bo dovoljeno nekaj dobiti. Pritiskom teh ni nikoli podlegla. Vedno je odmerila tistim, ki so bili najbolj potrebni, čeprav je morala zato na razgovor.

V življenju je bila srečna le, ko sta si z možem gradila dom in si pletla družinico.

Fani je bila vedno na strani ubogih in zapostavljenih, sodelovala je pri vsaki dobrodelni akciji.

Njeno široko srce je polno radosti ob drobnih stvareh in svojih rožicah. Posebno skrb posveča svoji bolni nebogljeni hčerki.

Želimo ji še polno trdnega zdravja in zadovoljstva.

Stanka Knez

Foto: Jože Žnidaršič